Tariceanu renunta la razboiul cu Basescu

Tariceanu renunta la razboiul cu Basescu

Premierul a fost sfatuit de consultantii sai straini sa evite contrele de orice fel cu presedintele.

Esecul de la referendum provoaca o schimbare de strategie a PNL. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a fost sfatuit de consultantii sai Arthur Finkelstein si Tal Silberstein sa evite contrele directe cu Basescu. Liderul PNL a avut o intalnire cu strategii sai la cateva zile dupa esecul de la referendum.

Cu acel prilej, premierul Tariceanu a fost sfatuit de consultanti sa conduca delegatia PNL la consultarile cu presedintele Traian Basescu. La intalnirea anterioara de la Palatul Cotroceni, presedintele PNL nu participase, liberalii fiind reprezentati la nivel de vicepresedinti.

Potrivit unor surse liberale, consultantii i-au spus lui Tariceanu ca trebuie sa iasa din „paradigma conflictuala” de pana acum. Strategii i-au prezentat lui Tariceanu sondaje in care PNL era cotat la 10%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult decat atat, trendul pe care se afla partidul este descendent. Strategii i-au explicat lui Tariceanu ca, dupa un inceput de an bun, in care Traian Basescu incepuse sa scada, actiunea de suspendare i-a dat un balon de oxigen sefului statului.

In cautarea electoratului pierdut

Asa se face ca, dupa intalnirea de luni de la Cotroceni, Tariceanu a incercat sa lase o imagine a unui lider care evita conflictele. El le-a explicat ziaristilor ca nu s-a dus la Palatul Cotroceni „pentru a cauta nod in papura”.

Sursele citate mai pretind ca PNL se va concentra mai mult pe o campanie electorala, in perspectiva alegerilor europene, cu scopul de a recupera electoratul de centru-dreapta. Tocmai de aceea liderii PNL vor sa promoveze proiecte care tin de principiile si valorile liberale, precum votul uninominal, lustratia sau legile sigurantei nationale, in varianta propusa de partid.

De altfel, toate aceste teme au fost discutate la ultimele sedinte ale conducerii liberale. Premierul Tariceanu i-a reprosat lui Mihai Voicu ca, in calitate de sef al comisiei care se ocupa de votul uninominal, nu a grabit dezbaterile, lasandu-i presedintelui Traian Basescu initiativa.

Din acest motiv, afirma surse liberale, activitatea lui Mihai Voicu a devenit foarte febrila. In plus, dupa aproape patru luni de la initiativa presedintelui Basescu, parlamentarii i-au raspuns miercuri ca sunt de acord cu organizarea unui referendum pentru votul uninominal, ei aproband un proiect de hotarare in acest sens.

In acelasi timp, liberalii au anuntat desecretizarea arhivelor PCR. Initiativa era una mai veche, dar fusese blocata anterior de fostul ministru democrat al administratiei si internelor, Vasile Blaga, de teama ca in fruntea arhivelor va fi numit un om al lui Tariceanu.