Ţăranii au ajuns să cumpere sămânţă de porumb „la bob“

Ţăranii au ajuns să cumpere sămânţă de porumb „la bob“

După ce anul trecut s-au confruntat cu o criză a sămânţei de grâu, doljenii întâmpină mari probleme cu sămânţa de porumb pentru culturile de primăvară: aceasta este puţină, iar preţul ei este foarte mare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a tras un semnal de alarmă asupra unei probleme serioase pe care o au agricultorii doljeni, după ce a vizitat mai multe localităţi ale judeţului. „Mă îngrijorează foarte mult situaţia sămânţei de porumb. Anul trecut, în toamnă, am avut mari probleme cu sămânţa de grâu, dar acum problemele sunt parcă mai mari. Oamenii se plâng peste tot prin judeţ pe unde am fost că preţul la sămânţa de porumb a crescut extraordinar de mult, chiar şi de cinci ori“, a spus Prioteasa. Câmpuri pustii

Practic, preţul unui kilogram de sămânţă de porumb a ajuns între 25 şi 30 de lei. Acest lucru face ca priveliştea câmpurilor Doljului să nu fie una fericită. „Am fost săptămâna trecută prin judeţ şi, lucru pe care nu l-am prea văzut până acum, câmpurile erau aproape pustii, deşi vremea era atât de frumoasă“, a mai spus Prioteasa.

Preşedintele consiliului mărturiseşte că a auzit oameni de la ţară care spuneau că au ajuns să cumpere porumb la bob, nu la kilogram, din cauza preţului extrem de ridicat. „Mi-au spus oamenii că nu au avut ce face decât să ia câte 50 de boabe de porumb, să le pună în fundul curţii, ca să aibă ce să fiarbă la vară“, a conchis preşedintele CJ.

Agricultorii de subzistenţă susţin spusele preşedintelui consiliului judeţean, plângându-se că au amânat cât de mult posibil momentul semănării porumbului, sperând că preţul acestuia va scădea. „Tragem şi noi speranţă că mâine o să ne permitem să cumpărăm. Sincer, nu ştiu cât mai putem sta aşa cu pământul. Ca să punem un hectar de porumb, am avea nevoie de cel puţin 400 de lei numai pentru sămânţă, şi chiar nu ne permitem. Până la urmă nu am decât să pun boabe de la mine din pătul, chiar dacă sunt necertificate şi risc să nu iasă cultura. Mai bine aşa decât deloc“, ne-a spus Mărioara Dobrişor, din Vârvoru de Jos. SITUAŢIE INCERTĂ Estimări prea mari pentru porumb

Potrivit estimărilor Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dolj, culturile de porumb ar trebui să ocupe cea mai mare suprafaţă din terenul agricol al Doljului: 136.700 de hectare. Urmează culturile de floarea-soarelui - 38.000 de hectare, legume în câmp şi solarii - 10.270, cartofi - 1.516, pepeni verzi şi galbeni - 4.360. Preţul ridicat la sămânţa de porumb face însă incertă cultivarea unei suprafeţe atât de mari, ţinând cont că, în plină perioadă a semănatului de primăvară, câmpurile Doljului sunt mai mult pustii.

Ne puteți urmări și pe Google News