Evenimentul Zilei > International > Țara care a reușit să țină pandemia în frâu. Cheia succesului, ignorată de alte state
Țara care a reușit să țină pandemia în frâu. Cheia succesului, ignorată de alte state

Țara care a reușit să țină pandemia în frâu. Cheia succesului, ignorată de alte state

Islanda, mica țară insulară, pare că a găsit metoda perfecta pentru a împiedica răspândirea pandemiei provocate de noul coronavirus.

În vreme ce în state precum Germania, Italia sau Spania pandemia a provocat un adevărat dezastru, Islanda a declarat până acum 1.086 cazuri de COVID-19 şi două decese. Spre deosebire de alte state, Islanda nu a impus restricții de circulație.

Potrivit specialiștilor, situație este ținută sub control datorită testării în masa a celor 360,000 de locuitori. Ei au început testele foarte devreme și, spre deosebire de celelalte state, au ales să testeze şi oameni care nu prezentau simptome. Ca urmare a acestei măsuri, medicii și-au dat seama că până la 50% dintre purtătorii coronavirusului sunt asimptomatici.

„Motivul care îmi vine în minte ţine de testare. Mai exact de monitorizarea generală a populaţiei şi de testarea aleatorie a oamenilor. Bineînţeles, vorbim despre testare voluntară, deci datele obţinute nu pot fi absolute”, a spus Kari Stefansson, medic specialist islandez, pentru CNN.

Acesta a mai punctat că medicii au reuşit să urmărească „originea” virusului la fiecare, observând diferenţe la pacienţii care au venit din Italia, Austria și Marea Britanie.

„Este deosebit de important să identificăm potențiale focare pentru a putea controla răspândirea. Nu are nimic de-a face cu numărul redus al locuitorilor Islandei, ci cu pregătirea făcută înainte”, a spus specialistul.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: