Tânăr moldovean, împuşcat de un poliţist de frontieră român la Giurgiuleşti-Galaţi

Tânăr moldovean, împuşcat de un poliţist de frontieră român la Giurgiuleşti-Galaţi

Un tânăr de 23 ani din Republica Moldova a ajuns, ieri, la spital, după ce un poliţist de frontieră a tras asupra lui cu armamentul din dotare, în momentul în care s-a sustras controlului de frontieră, relatează Agerpres.

Premierul de la Chişinău, Vlad Filat, a declarat, azi, că sunt nejustificate acţiunile poliţistului român de la punctul de trecere a frontierei de stat moldo-române Giurgiuleşti-Galaţi, care a rănit un tânăr din Republica Moldova. "Nimic nu poate justifica moartea unui om sau rănirea unui om. Sunt alte posibilităţi pentru a contracara aceste încălcări", a declarat Vlad Filat, într-o conferinţă de presă. El a precizat că ancheta urmează să stabilească circumstanţele în care s-a produs incidentul. Foc de armă în pneuri

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, subcomisar Ion Irimia, a declarat, azi, că tânărul a încercat să se întoarcă înapoi în Republica Moldova atunci când a început verificarea automobilului său. A încercat să lovească un poliţist cu maşina, iar acesta a fost nevoit să tragă un foc de armă în pneuri. Autoritățile române au anunțat că tânărul avea asupra sa ţigări de contrabandă și a refuzat să se supună controlului vamal. Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi omologul său de la Chişinău, Iurie Leancă, au avut, aseară, o convorbire telefonică în legătură cu acest incident. Cei doi oficiali şi-au exprimat regretul pentru ce s-a întâmplat şi au declarat că e important să se realizeze o investigaţie minuţioasă, iar autorităţile din cele două ţări să coopereze strâns pentru elucidarea circumstanţelor în care s-a produs incidentul, precizează sursa citată. Dosar penal pentru ultraj Potrivit portalului de ştiri Unimedia, tânărul moldovean s-a ales cu dosar penal. pentru „ultraj” și „trecerea ilegală a frontierei de stat”. Dacă i se va demonstra vinovăția, tânărul riscă să facă închisoare. Șeful Direcţiei informare şi Relaţii cu Publicul al MAI, Chiril Moţpan, a declarat că infracțiunea de „ultraj” este prevăzut de art.239 Cod Penal al României: Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Totodată, tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. De cealaltă parte, vor fi anchetate și acțiunile vameșului - dacă acesta a respectat prevederile legale.

Bărbatul a fost internat în spitalul oraşului Cahul, cu o rană în regiunea toracelui, după ce a fost împuşcat de un poliţist de frontieră român. Acesta a suferit o intervenție chirurgicală. Potrivit medicilor, tânârul se află în stare gravă.

Ne puteți urmări și pe Google News