Tânăr maltratat de doi poliţişti

Tânăr maltratat de doi poliţişti

Şeful de post din comuna Oltina şi ajutorul său sunt acuzaţi că au bătut un tânăr şi au asmuţit câinele pe el.

Un tânăr de 24 de ani din comuna constănţeană Oltina a ajuns în stare gravă la Spitalul de Pneumoftiziologie din Constanţa după ce a fost bătut de doi poliţişti: şeful de post agent-şef Mihai Barbu şi agentul Răzvan Marinescu. Ionuţ Baboia are o boală psihică şi a fost crescut de bunici de când avea un an.

„E sărac cu duhul, dar e nepotul nostru. Era vesel, saluta pe toată lumea, nu făcea rău, îi plăcea muzica, ne cânta. În noaptea când l-au bătut, a venit acasă pe la 11 şi ceva şi mi-a spus: «Tataie, sunt terminat de viaţă». «De ce, mă, Ioane?». «M-a muşcat câinele lui Mihai, poliţaiul, a pus câinele pe mine»“, povesteşte, plângând, Gheorghe Baboia, bunicul băiatului.   „Bravo, căţel, muşcă-l, bravo căţel!“ Urmele de muşcături de pe picioare abia se mai văd. Se observă însă clar că Ionuţ Baboia este trist şi foarte palid. Abia mai vorbeşte. „M-au lovit în piept şi mi-au dezbinat plămânul. Ce au avut cu mine nu ştiu. Eu nu le-am făcut nimic. Vreau să fiu şi eu util societăţii, atât“, spune, abătut, băiatul. Florin Deacu, un tânăr din sat, a fost martor: „Când am ieşit afară, la doişpe noaptea, câinele tăbăra pe Ionuţ. Poliţistul era în maiou şi pantaloni şi asmuţea câinele pe Ionuţ“, spune el.

„Şeful de post zicea: «Bravo, căţel, muşcă-l, bravo căţel!»“, îşi aduce aminte şi Florin Covaciu, un puşti de 13 ani. Bunicii lui Ionuţ ne arată hainele pline de sânge, sfâşiate de animal, şi câteva cârpe în care băiatul, căzut la pat timp de două săptămâni, a scuipat sânge şi apoi puroi. Oamenii de la ţară ştiu că poliţia nu are voie să bată. „Dacă ar fi deranjat ordinea publică de ce nu au făcut proces-verbal, de ce nu i-au dat amendă. Au vrut să ne demonstreze nouă că sunt stăpânii satului, aia e. Sunt mai bolnavi la cap decât Ionuţ“, a spus o femeie. Stare gravă Tânărul a fost dus la spital abia în urmă cu trei zile. Medicii au descoperit că plămânul drept este acoperit de un chist hidatic. Chistul era deja fisurat. „Nu se simţea bine din două motive. Pe de-o parte, avea manifestările bolii de bază ale schizofreniei. Pe de altă parte, îl durea în epigastru, în regiunea superioară a abdomenului, şi tuşea“, spune purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Florian Stoian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Starea lui Ionuţ Baboia este gravă. Trebuie să i se facă un test de chist hidatic la Spitalul de boli infecţioase, iar acesta costă destul de mult. Tânărul trebuie operat de urgenţă, la cererea familiei. „Ce ne facem, că nu avem bani şi o să-şi verse toţi plămânii din el“, plânge bunica lui Ionuţ. Agentul-şef Mihai Barbu încearcă să-şi piardă urma Cazul „Ionuţ“ a ajuns în atenţia Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa abia în urmă cu trei zile şi asta numai după ce starea băiatului s-a agravat, iar familia, speriată, l-a dus la spitalul din Băneasa. De acolo a ajuns la Spitalul Judeţean Constanţa, apoi la Secţia de psihiatrie Palazu Mare.

Marin Baboia, unchiul lui Ionuţ, spune că l-a căutat pe subcomisarul Vasile Mărcuţă, şeful zonal din Băneasa, care e şi cumnat cu şeful de post din Oltina, Mihai Barbu, cel acuzat că i-a bătut nepotul. Povestea a ajuns astfel la cunoştinţa conducerii poliţiei judeţene, care a trimis o echipă de control în comună. Agentul-şef avea oricum multe „bube“, printre care o mulţime de dosare cu autori neidentificaţi pe linia furtului de animale, dar şi cazuri de agresiune asupra localnicilor.

Adjunctul şefului IPJ Constanţ a, comisarul-şef Dorin Colidiuc, a ajuns la Oltina săptă- mâna trecută. În aceeaşi zi, agentul-şef Mihai Barbu şi-a prezentat demisia şi a cerut transferul la alt post. „Nu aveam încă plângerea oficială a familiei Baboia. Aceasta a sosit prin fax, prin Băneasa, abia pe 10 aprilie“, spune şeful IPJ Constanţa, comisarul-ş ef Aurelian Zaheu.

Din această cauză nu se poate proba dacă fisura provine de la bătaia aplicată de poliţişti pentru că familia nu a făcut plângere, de frică, şi nici nu a cerut examen medico-legal. În aceste condiţii, nu este exclus ca poliţiştii din Oltina să iasă basma curată pentru că familia Baboia nu a făcut la timp niciun demers în acest sens. CERCETAŢI „Nu ne putem pronunţa încă“ Cei doi poliţişti, agentul-şef Mihai Barbu şi agentul Răzvan Marinescu, vor fi cercetaţi de procurorii constănţeni şi de comisia internă din IPJ Constanţa. „Nu ne putem pronunţa încă. Ei beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, vom vedea după cercetări“, concluzionează şeful poliţiei constănţene.   Am aflat că agentul-şef Mihai Barbu va fi transferat deocamdată ca ajutor de şef de post la Lipniţa. Celălalt poliţist s-a întors, între timp, la Ion Corvin. Amândoi vor fi chemaţi la cercetări la Constanţa. Niciunul nu a putut fi contactat pentru declaraţii.