Talibanii ecologisti

Talibanii ecologisti

Habotnicii „salvarii planetei” vor sa descurajeze aparitia copiilor;  ceva mai modesti, „desertarienii” mananca din gunoi.

Un medic australian a starnit o ampla polemica in tara sa, dupa ce a publicat un articol in care afirma ca familiile ar trebui penalizate pentru poluarea atmosferica generata de copiii pe care ii aduc pe lume. Concret, parintii ar trebui sa plateasca la nasterea copilului o taxa de 5000 $, plus un impozit anual de 800 $, corespunzatoare emisiilor de gaze poluante generate de necesitatile de trai ale micutului.

In articolul publicat in „Medical Journal of Australia”, profesorul Barry Walters spune ca guvernul ar trebui sa renunte la politicile de incurajare a natalitatii, mai exact la bonusurile oferite la nasterea unui copil, si sa promoveze in schimb sterilizarea si prezervativele, care sunt benefice planetei. „Fiecare nou-nascut din Australia reprezinta o puternica sursa de poluare - prin emisia de gaze cu efecte de sera ce ii este necesara - pentru o perioada medie de 80 de ani; nu pentru faptul ca respira, ci prin risipa de resurse specifica societatii noastre”, afirma Walters.

In replica, purtatoarea de cuvant a Asociatiei australiene a familiilor, Angela Conway, a declarat ca este ridicol sa acuzi copiii de incalzirea globala. „Cred ca profesorii astia atotstiutori cu ideile lor prostesti ar trebui pusi sa plateasca pentru toate fumurile pe care le au”, a spus Conway.

Sterilizare de bunavoie Desi ideile medicului australian socheaza prin radicalismul lor, numarul oamenilor care se declara dispusi sa ia orice masura ar fi necesara pentru „salvarea planetei” se afla in continua crestere, unii dintre ei chiar renuntand la a mai avea copii. Potrivit cotidianului britanic „Daily Mail”, cazul englezoaicei Toni Vernelli este edificator in acest sens. In urma cu 10 ani, la scurta vreme dupa ce a ramas insarcinata, ea a hotarat ca nu poate salva omenirea decat daca avorteaza - ceea ce a si facut. Mai mult, dupa doi ani de insistente pe langa diversi obstetricieni, femeia a fost sterilizata ireversibil. Avea 27 de ani. „A avea copii este ceva egoist. Inseamna doar perpetuarea propriei linii genetice, pe cheltuiala planetei”, sustine Toni Vernelli, sustinuta in convingerile sale de actualul ei sot, Ed.

Economie, reciclare, restrictii

„Cand am ajuns sa lucrez mi-am facut multi prieteni care, ca si mine, erau mai interesati de constientizarea societatii si de salvarea planetei decat de a avea o familie proprie”, povesteste Vernelli. Si, adauga ea, tot mai multa lume impartaseste aceleasi convingeri. La fel stau lucrurile si cu Sarah Irving care, la 31 de ani, a facut din „salvarea planetei” prioritatea absoluta a vietii sale. „Mi-am dat seama din adolescenta ca a nu avea niciodata un copil este cel mai ecologic lucru pe care l-as putea face vreodata”. Actualul sau sot, Mark Hudson, o intelege „perfect”, ba chiar si-a facut si el o vasectomie, in 2005.

Cele doua cupluri traiesc cat mai ecologic posibil: nu au masina, sunt vegetarieni si consuma doar hrana produsa local, folosesc becuri economice, recicleaza deseurile menajere si evita calatoriile cu avionul.

OSPAT LA PUBELA

Regii gunoaielor

Un alt curent nou aparut printre ecologisti este cel al mancatului din gunoaie, in special din marfurile aruncate de marile magazine. Daca, pe vremuri, pubelele erau rezervate exclusiv boschetarilor, in prezent moda cautatului prin gunoaie are destui adepti printre cei care si-ar putea permite sa-si cumpere de mancare. Importata din SUA, moda a prins foarte bine in Franta, unde cei care au ales acest mod de a protesta fata de societatea de consum se numesc „desetarieni”.

„Pentru mine e un scop in viata sa lupt contra risipei”, spune Pierrick Goujon, fost alcoolic devenit desetarian. De trei ori pe saptamana, el face raiduri nocturne prin pubelele unor supermarketuri si se aprovizioneaza cu fructe, legume si carne mirosita atent, ca sa fie sigur ca nu e stricata. Prada e atat de bogata, incat Goujon duce bunatati prietenilor si imparte surplusul cersetorilor din orasul sau natal, Aix-en-Provence. Visul sau este infiintarea unei cantine unde toti nevoiasii sa se poata ospata cu mancarea aruncata la gunoi.

Ne puteți urmări și pe Google News