Fotbalul românesc a demonstrat încă o dată că nu neapărat clasamentul este criteriul de departajare între echipe. Deşi a terminat pe locul 15 ediţia de campionat 2009-2010 şi a retrogradat astfel în eşalonul secund, Pandurii Târgu-Jiu va evolua şi în sezonul viitor tot în Liga I.

Cum a fost posibil acest lucru? În urma unor mânării patentate în stagiunile trecute. Internaţional Curtea de Argeş s-a retras din campionat, iar locul acestei grupări a fost luat de gorjeni.

"Discuţiile s-au finalizat, clubul Pandurii Târgu-Jiu e oficial în Liga I. Zilele trecute au avut loc discuţiile şi, conform regulamentului, Pandurii a luat locul echipei Internaţional Curtea de Argeş. Nu avem cunoştinţă dacă a fost vorba şi despre o sumă de bani. Totul s-a desfăşurat conform regulamentului, iar gorjenii vor juca în Liga I. Toate actele au fost depuse la LPF. Totul este în regulă", a confirmat această mutare Dumitru Dragomir, preşedintele LPF. Liga a fost complice la această manevră.

Argeşenii se aleg cu drepturile TV

Oficial, o echipă nu are voie să-şi vândă locul într-un eşalon. Dar conducătorii de pe plaiurile mioritice sunt foarte inventivi şi găsesc mereu portiţe pentru a fenta regulamentul.

În cazul de faţă, la prima vedere, totul pare în regulă. Cei de la Internaţional au renunţat să mai participe şi în sezonul viitor al Ligii I, iar gruparea din Târgu-Jiu, prima dintre retrogradate, îi ia locul.

Lucrurile sunt mai complexe. Se pare că Benone Lazăr, patronul clubului din Curtea de Argeş, se va alege în urma acestui troc cu banii din drepturile de televizare pe care îi vor primi, de la LPF, cei de la Pandurii, suma ridicându- se la aproape un milion şi jumătate de euro.

De partea cealaltă, pe lângă locul în prima ligă, echipa condusă de Marin Condescu îi va primi, la "pachet", pe antrenorul Ionuţ Badea şi pe mai mulţi jucători de la Internaţional.

"E adevărat, sunt discuţii în acest sens, dar, deocamdată, nu s-a finalizat nimic. În cât mai scurt timp, probabil că voi afla şi eu mai multe. Mâine (n.r. – astăzi) este programată o partidă amicală între Internaţional şi Pandurii, dar nu este vorba despre un trial, aşa cum s-a spus. Acest joc a fost stabilit de mai mult timp, pe când nu se ştia despre această mutare", a declarat Ionuţ Badea ieri, pentru EVZ.

Dacia Mioveni şi Poli Iaşi au fost pe "fir"

Pandurii Târgu-Jiu nu a fost singurul club cu care Benone Lazăr a negociat cedarea locului în Liga I. Patronul echipei Internaţional a mai discutat despre acest lucru şi cu oficialii grupării Dacia Mioveni, din eşalonul secund, dar şi cu Grigore Sichitiu, noul preşedinte al Politehnicii Iaşi, formaţie retrogradată din prima ligă în această vară.

În cele din urmă însă, Lazăr a ales să încheie afacerea cu Marin Condescu, fiindcă şeful "pandurilor" a fost singurul care a acceptat să le cedeze argeşenilor banii proveniţi din drepturile TV.

PRECEDENTE

Gorjenii au fentat Liga a II-a şi în 2006

Gruparea din Târgu-Jiu rămâne pentru a doua oară în Liga I, după ce a terminat precedentul sezon pe un loc retrogradabil.

În 2006, clubul Sportul Studenţesc n-a primit licenţa din partea comisiei abilitate a FRF, din pricina unei datorii în valoare de 1,26 de milioane de lei, şi a luat astfel drumul eşalonului secund. De necazul "studenţilor" au profitat gorjenii, care, ca şi acum, erau prima dintre retrogradate.

În 2007, Ceahlăul Piatra-Neamţ a terminat întrecerea pe locul 15 (din 18 echipe), dar s-a salvat de la retrogradare ca urmare a faptului că nou-promovata Delta Tulcea nu a primit licenţa. Gaz Metan a rămas anul trecut în primul eşalon deoarece echipa FC Argeş a fost retrogradată la "masa verde" datorită implicării patronului Cornel Penescu în scandalul "mită pentru arbitri".

În 2001, FCM Bacău s-a salvat de la Liga a II-a cumpărând locul celor de la FC Baia-Mare.

REACŢII

Marius Stan: "Nu este normală această rocadă"

Sorin Cârţu a pregătit echipa Pandurii Târgu-Jiu în perioada 2008-2010, cu o pauză de şase luni. "Sorinaccio" a fost demis de la clubul gorjean cu două etape înainte de finalul campionatului trecut, şefii imputându- i retrogradarea formaţiei în Liga a II-a.

Gorjenii au găsit posibilitatea de a juca şi în sezonul viitor în Liga I, dar Cârţu nu are pretenţia de a fi adus înapoi pe banca tehnică a echipei.

"Nu am de gând să le cer celor de la Pandurii să mă repună în funcţie. Ei au luat-o pe drumul lor, eu pe-al meu, aşa că fiecare îşi vede de treaba lui. Mă bucur, totuşi, pentru ei că au rămas în Liga I. Este, într-un fel, o reparaţie morală, pentru că nu meritau să retrogradeze. Chiar dacă au vân dut câţiva jucători (n.r. – trei dintre ei au ajuns la Steaua) în aceasată vară, sunt convins că vor face faţă în prima ligă. Au soluţii ca să-i înlocuiască pe cei plecaţi, plus că, din câte am auzit, vor veni mai mulţi jucători de la Curtea de Argeş", ne-a declarat ieri Cârţu.

Marius Stan, preşedintele clubului Oţelul Galaţi, nu vede cu ochi buni trocul dintre Pandurii şi Internaţional: "Nu este normală această rocadă, cu o săptămână înaintea începerii campionatului. Mă surprinde retragerea celor din Curtea de Argeş şi cred că vor mai fi astfel de surprize. Sunt probleme financiare. Nu cred că vor mai fi 18 echipe şi în retur".