Evenimentul Zilei > Actualitate > TAINELE FLORILOR: Trucuri pentru viaţă lungă
TAINELE FLORILOR: Trucuri pentru viaţă lungă

TAINELE FLORILOR: Trucuri pentru viaţă lungă

Vă răspunde EUGENIA NIŢĂ, drd. inginer horticultor Grădina Botanică, Bucureşti.

Se poate să prelungesc viaţa florilor cumpărate/primite şi în special a trandafirilor (tăiaţi). De câte ori am avut aceste flori mi-au murit fără să mă pot bucura prea mult de ele.
Sunt câteva trucuri care te-ar putea ajuta să le prelungeşti viaţa: taie în patru codiţele, pe lungimea lor (circa 10 cm) şi pune-le într-un ibric cu apă fierbinte pentru unu-două minute. Umple cada cu apă rece (cât să poată pluti florile) şi lasă-le culcate în apă una-două ore. Poţi repeta operaţiile ori de câte ori vezi că bobocii sau florile necesită o revigorare. În general se recomandă ca la toate plantele să le reîmprospătezi tăietura înainte de a le aşeza în vază.

Acelaşi tratament îl poţi aplica şi în cazul liliacului. În general florile răspund bine la „baia“ de apă, dar ai grijă la cele cu flori albe sau cele cu petale fine (liziantus, mac etc.), pentru că lor nu le place acest tratament şi, prin urmare, florile se pătează sau se înmoaie. Un ultim truc ar fi legat de narcise. Codiţele lor secretă o substanţă toxică (paradoxal, chiar şi pentru ele!), viaţa lor în vază fiind mult scurtată din această cauză. Ce poţi face tu? Trece preţ de câteva secunde codiţele lor prin dreptul unei flăcări aprinse (de la aragaz sau brichetă). Repetă operaţia de trei-patru ori şi apoi aşază-le în vază.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: