Am primit un bonsai de interior şi nu ştiu ce trebuie să-i fac pentru a-l ţine cât mai mult în viaţă. Am mai avut câţiva şi au murit la scurt timp după ce i-am cumpărat.
Pentru că majoritatea bonsailor din comerţ sunt de origine tropicală, umiditatea atmosferică trebuie să fie cât mai mare. De asemenea, pământul din ghivece nu trebuie să fie uscat complet niciodată, pentru că vârfurile rădăcinilor pot avea de suferit. Aşază ghiveciul într-un vas cu apă, astfel încât nivelul acesteia să depăşească suprafaţa pământului. Lasă rădăcinile să absoarbă apă pe săturate. Cea mai bună apă de udat este cea de ploaie. Poţi folosi şi apă stătută. Pentru a menţine forma şi înălţimea scăzută a acestor copă- cei, trebuie să-i tunzi periodic. Ramurile nouapă rute pot fi tăiate tot anul, pentru că nu dăunează plantei. În schimb, tăierea crengilor se face iarna sau primăvara devreme, când planta este în repaus.

Aş vrea să înmulţesc tuia prin seminţe. Aţi putea să mă ajutaţi cu sfaturi mai detaliate în acest sens? Aş vrea să obţin câteva exemplare prin plantare în această toamnă.
Seminţele se recoltează în septembrie, la Thuja occidentalis şi în octombrie, la T. orientalis. Cele de la specia T. orientalis pot fi puse la înmuiat timp de 24 de ore înainte de a fi semănate. În principal, semănatul se face primăvara, afară pe brazdă, plăntuţele fiind lăsate pe loc timp de 2 ani. Se pot înmulţi şi cultiva panaşate, dar în principal acestea produc seminţe sterile.