Cu excepția faptului că sunt din ciocolată și sunt comestibile, după cum relatează AFP. La mare modă în Occident, pictura în ciocolată a devenit cunoscută marelui public în Rusia abia în ultimii ani. Deși în Franța este obiect de studiu în atelierele dedicate copiiilor — cu interdicția de a nu gusta din exponate — în Rusia acest meșteșug a fost ridicat la rang de artă.

"Un tablou din ciocolată este o operă de artă creat dintr-un material extraordinar", a declarat pentru AFP Irina Eldarhanova, proprietara firmei Confael, lansată în 2001 și care deține singurul brevet eliberat în Rusia pentru picturile în ciocolată. "Acest tablou exprimă de minune emoțiile, pentru că este din ciocolată", spune Vitali Ponomarev, artistul ciocolatier al firmei Confael.

Ţinută la cald

El pictează cu ciocolată albă amestecată cu pulpă de mere, portocale sau cireșe pentru a crea culorile intense. Iar când nu sunt suficiente, el recurge la coloranți alimentari pentru a obține nuanțe cât mai reale, precum culoarea cerului. Aplicate cu grijă cu o spatulă pe o planșă mare din ciocolată albă, ținută la cald, peisajul prinde imediat contur. Artistul nu are prea mult timp de reflecție, deoarece compoziția se întărește imediat.

Este nevoie de între una și trei zile pentru a picta un tablou cu o greutate de jumătate de kilogram și de 75 de centimetri lungime, explică el. Odată terminat, tabloul poate fi consumat imediat, poate fi degustat în toată siguranța timp de un an sau poate fi expus timp de zece ani în casă, dacă temperatura și regulile de conservare sunt respectate, a precizat doamna Eldarhanova.

Create în Rusia de 12 ani, aceste tablouri sunt considerate daruri prețioase, rezervate unei clientele de elită, precum familiile regale europene sau din Orientul Mijlociu, oameni politici sau vedete din sport. Un participant la nunta prințului William cu Kate Middleton a comandat în 2011 un portret al cuplului din ciocolată, pentru a le face un cadou cât mai original.

Printre destinatarii care au primit portrete din ciocolată se numără fostul papă Benedict al XVI-lea, fostul președinte ucrainean Léonid Kucima și șeicul Arabiei Saudite. Tablourile de ciocolată atrag însă tot mai mulți ruși, iar prețul lor oscilează între 450 și 1.000 de euro.

În pofida devalorizării rublei, vânzările nu au scăzut, iar doamna Eldarhanova asigură că firma realizează între 10 și 30 de tablouri pe lună — toate pe comandă — vândute pe internet sau în cofetării. Ea preconizează chiar să extindă afacerea în China sau în Emiratele Arabe Unite.