Szijjártó: Suveranitatea politicii externe a Ungariei trebuie menținută

Szijjártó: Suveranitatea politicii externe a Ungariei trebuie menținută Peter Szijjártó / Sursa foto: Peter Szijjarto / Facebook

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, susține că suveranitatea politicii externe a Ungariei trebuie menținută.

Péter Szijjártó a declarat, la audirea sa în faţa Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului de la Budapesta, că Europa se confruntă astăzi cu provocări serioase de securitate.

Szijjártó spune că Europa e în cel mai dificil punct de la Războiul Rece

Pentru a gestiona situația în mod eficient este necesar să se mențină suveranitatea politicii externe a Ungariei și să se afirme interesul național, în pofida tuturor presiunilor externe, a mai spus ministrul ungar de externe, potrivit Magyar Hirlap.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şeful diplomaţiei ungare a spus că astăzi, Europa se află în cea mai dificilă situație de securitate de la sfârșitul Războiului Rece, atât pe continent, cât și în imediata sa vecinătate războiul face ravagii, iar la toate acestea se adaugă şi criza migrației care durează de opt ani.

„Așadar, tocmai în acest context de securitate trebuie adusă la succes strategia de politică externă a Ungariei, din a cărei suveranitate nu am cedat nicio iotă nici măcar în perioada trecută și nu vom ceda nici în viitor”, a spus ministrul.

Șeful diplomației de la Budapesta a adăugat că „cel mai important scop și îndatorire a acestei politici externe este garantarea securității fizice și economice a țării”.

Problema din Ucraina

Printre cele trei provocări principale de securitate, Péter Szijjártó a menționat mai întâi conflictul armat din Ucraina. El a afirmat că strategia europeană a eșuat în mod clar, Rusia nu a fost pusă în genunchi, nu s-a ajuns mai aproape de pace și, în același timp, măsurile dispuse au afectat grav competitivitatea statelor membre.

„Cu toate acestea, până astăzi, vedem că în loc de intenția de pace, în regiunea noastră vin armele”, a spus ministrul de externe.

El a adăugat: „Cei care susțin că soluția este pe câmpul de luptă, greşesc, deoarece acolo sunt doar morți și distrugeri, şi greşesc şi cei care cred că evoluțiile pe câmpul de luptă ne vor apropia de pace”.

Péter Szijjártó a salutat atitudinea responsabilă de care a dat dovadă majoritatea membrilor NATO prin menţinerea deciziei la reuniunea miniștrilor de externe de săptămâna trecută de a face tot posibilul pentru a evita confruntarea directă cu Rusia, deoarece aceasta ar risca declanșarea celui de-al treilea război mondial.

Szijjártó, acuzații pentru Ucraina

De asemenea, a menţionat că propunerile de reformă formulate pentru Kiev includ - la iniţiativa Ungariei - şi respectarea drepturilor minorităților naționale.

Oficialul ungar a amintit că toate promisiunile Guvernului ucrainean de până acum s-au dovedit a fi goale în acest domeniu, în timp ce Ungaria are o așteptare clară de a restabili situația înainte de 2015 cu privire la drepturile minorităților din Ucraina.

Criza din Orientul Mijlociu

Péter Szijjártó a atins şi situația din Orientul Mijlociu, și a subliniat că aceasta este rezultatul unor serii de atacuri brutale comise împotriva Israelului, la care drept răspuns a fost lansată o operațiune antiteroristă, a cărui succes este în interesul intreagii lumi.

În opinia sa, trebuie prevenită izbucnirea unui război interstatal, întrucât acesta ar avea consecințe imprevizibile în regiune, de aceea comunitatea internațională trebuie să se comporte responsabil pentru ca măcar să rămână speranța unei reveniri la spiritul Acordurilor Avraam.

De asemenea, a adus în discuție un punct de vedere important al Ungariei, şi anume că trebuie protejate viețile civililor, trebuie menținută stabilitatea Egiptului, care este crucială pentru securitatea europeană, și toți ostaticii trebuie eliberați cât mai curând posibil.

Szijjártó despre maghiarii prinși de teroriștii palestinieni

Şeful diplomaţiei ungare a precizat că la izbucnirea conflictului, cetăţenii ungari blocați în Israel au fost aduși rapid acasă, paisprezece din cei cincisprezece cetățeni rămași în Fâșia Gaza au fost evacuați, cu excepția celui care dorea să rămână.

În plus, trei dintre cei cinci cetățeni ungari răpiți de Hamas au fost deja eliberați, şi se ştie despre cei doi bărbați care sunt încă în captivitate, iar Guvernul ungar depune eforturi şi pentru eliberarea lor.

Ministrul de externe a abordat și chestiunea privind migrația și a subliniat că anul trecut 275.000, iar anul acesta peste 200.000 de încercări de trecere ilegală a frontierei au fost împiedicate la granița de sud a Ungariei.

Migrația, subiect de dispută cu UE

„Ne vom opune în continuare presiunii de la Bruxelles, a cărei scop este relocarea migranţilor ilegali în Europa, conform unor cote. Consecința directă a politicii de migrație a Uniunii Europene este amenințarea tot mai mare a terorismului, formarea de societăți paralele și frecvența tot mai mare a războaielor între bande în Occident.

Migrația și terorismul formează un cerc vicios, motiv pentru care Guvernul sprijină acțiunile antiteroriste la nivel mondial, Ungaria contribuie la maximum posibil la operațiuni, de exemplu, anul viitor va trimite soldați şi în Ciad”, a explicat oficialul ungar, care şi-a exprimat îngrijorarea din cauză că traficanții de persoane au tras cu arme automate în grănicerii ungari  în mai multe cazuri.

„Față de această situaţie auzim declarațiile de la Bruxelles că avem nevoie de ambițiile și imboldul adus de migranți. Mulțumim foarte mult, cu siguranță nu avem nevoie de acest tip de ambiție și imbold aici, în Ungaria”, a conchis Péter Szijjártó.

(Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)