Evenimentul Zilei > Actualitate > Sute de olandezi prăduiți de un român. Asta e „mama” schemelor! I-a uscat de bani printr-o metodă parșivă
Sute de olandezi prăduiți de un român. Asta e „mama” schemelor! I-a uscat de bani printr-o metodă parșivă

Sute de olandezi prăduiți de un român. Asta e „mama” schemelor! I-a uscat de bani printr-o metodă parșivă

Un român a ajuns în pușcărie, în Olanda, după ce a înșelat în jur de 300 de persoane, promițând că le va închiria locuințe.

Românul, în vârstă de 33 de ani, a fost prezentat în fața judecătorilor din orașul Haga, provincial Olanda de Sud. El a fost plasat în arest și este judecat pentru înșelăciune, după ce a făcut o mulțime de bani pe seama celor care doreau să închirieze locuințe. Curtea de la Haga a prelungit, ieri, arestul preventiv pentru tânărul român.

Potrivit procurorilor care au investigat cazul, din informațiile culese până în prezent, cetățeanul român ar fi înșelat în jur de 300 de persoane. Acesta plasa pe site-urile de închirieri anunțuri false cu locuințe de închiriat, după cum relatează stiridiaspora.ro

Apoi, când era contactat, individul solicita victimelor sume cuprinse între 1.000 și 4.500 drept avans sau garanție pentru a rezerva apartamentele. Apoi, după ce încasa banii, românul se făcea nevăzut, iar cei interesați se trezeau că locuințele pe care doreau să le închirieze nu existau în realitate sau erau ocupate de alte persoane.

În discuțiile pe care le purta cu potențialele victime, românul folosea nume olandeze sau pretindea că reprezintă o companie olandeză care se ocupă cu tranzacții imobiliare. Cei mai mulți dintre păgubași care au pierdut bani din această înșelăciune provin din regiunea Haga, acolo unde a și fost deschisă ancheta.

Escrocul a fost reținut în România

Polițiștii au primit sesizări de la mai multe persoane care au fost înșelate prin acest procedeu și au deschis o anchetă. Individul a fost arestat în vară, în România, în cadrul unei acțiuni comune a poliției olandeze și române.

În locuința suspectului au fost găsiți 20.000 de dolari în bancnote. Însă anchetatorii susțin că alte sume importante au dispărut în conturi din alte țări europene.

Parchetul olandez care investighează acest caz consideră că escrocul nu a acționat singur ci împreună cu mai mulți complici.

Judecătorii refuză să-l judece în libertate

Ipoteza existenței unor complici a fost prezentată de procurori și în fața judecătorilor la primul termen de judecată, joi, 28 octombrie.

„Bărbatul nu ar fi putut niciodată să facă totul de unul singur”, a spus procurorul cu referire la suspectul român, în timpul primei ședințe de judecată.

Însă, până în prezent, nu au fost identificați și alți complici.

De partea cealaltă, avocatul românului a solicitat eliberarea din arest preventiv, cerere care a fost refuzată. Juecătorii preferă să-l țină pe român în arest preventiv deoarece se tem că, în cazul în care va fi eliberat, va dispărea.

Instanţa din Olanda a motivat refuzul de a-l pune în libertate arătând că bărbatul s-ar putea întoarce în țară și nu va mai putea fi urmărit de justiţia olandeză. De asemenea, judecătorii și-au exprimat lipsa de încredere în acesta spunând că ar putea continua activitatea infracțională, păcălind alte persoane.