Evenimentul Zilei > Actualitate > Sute de ”călători clandestini” în autocar de Turcia. Descoperire, în premieră, la vamă
Sute de ”călători clandestini” în autocar de Turcia. Descoperire, în premieră, la vamă

Sute de ”călători clandestini” în autocar de Turcia. Descoperire, în premieră, la vamă

Poliţiştii de frontieră de la Vama Veche au descoperit și confiscat, dintr-un autocar cu turiști care plecau în Turcia, aproape 500 kilograme de pește din specia calcan, pe care un cetățean turc le ascunsese, neavând documentele necesare pentru transport. Marfa a fost confiscată, s-a întocmit dosar penal pentru contrabandă, iar firma de transport a fost aspru sancționată.

Este o premieră în activitatea polițiștilor de frontieră care, la ieșirea din țară, verifică de obicei autocarele cu turiști. ”Găsesc o mulțime de mărfuri ilegale, dar niciodată pește în cantitate atât de mare. Și proaspăt, abia pescuit. Miercuri seara, în jurul orei 22,00, polițiștii de frontieră de la Vama Veche au efectuat controlul specific, pe sensul de ieșire din ţară, pasagerilor dintr-un autocar ce efectua curse pe ruta România –Turcia”, informează Garda de Coastă.

   

În același timp, s-au gândit să verifice, mai amănunțit, și autocarul. Au descoperit, astfel,  ascunși într-un compartiment separat de cel al bagajelor, 12 saci din rafie, care conțineau cantitatea  de aproape 500 kilograme de pește. Erau calcani, în stare proaspătă și aparțineau unui turist turc.

În timpul cercetărilor, cetățeanul turc a declarat că a pescuit legal peștele din Marea Neagră și urma să-l vândă unei societatăţi comerciale din Bulgaria, fără a deține toate documentele necesare de transport, potrivit polițiștilor de frontieră. Prețul unui kilogram de calcan în Turcia este de aproape 25 de dolari și este la mare căutare, în timp ce în România costă în jur de 50 de lei.

Întreaga cantitate de pește a fost predată unei societăţi comerciale de profil, iar poliţiştii de frontieră fac cercetări pentru săvârşirea  infracţiunii de “deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui şi altor vieţuitoare acvatice obţinute din pescuit ori produselor din peşte”, la finalizare fiind dispuse măsurile legale care se impun.

De asemenea, societatea transportatoare a fost sancționată cu suma de 6.000 de lei pentru încălcarea normelor sanitar-veterinare. (Foto- Garda de Coasta)