Sute de bicicliști au pedalat pentru a atrage atenția asupra pericolului melanomului – cel mai agresiv tip de cancer de piele – și asupra nevoii unui program de prevenție a acestei afecțiuni, prin controale și testări dermatologice regulate. Evenimentul face parte din campania „Un viitor fără pată!”, ajunsă acum la a patra ediție.

Bicicliștii au pedalat pe principalele artere ale Capitalei echipați cu brățări UV, pentru a semnala pericolul expunerii prelungite la razele ultraviolete, fără o protecție solară optimă. Mai mulți participanți la eveniment au semnalat într-un mod creativ actualele nevoi, purtând tricouri inscripționate cu „informare”, „screening” și „tratament”. Marșul a început în Parcul Izvor și a continuat pe Bd. Națiunile Unite – Str. B.P. Hașdeu – Berzei – Calea Buzești – Piața Victoriei, cu retur pe Calea Victoriei, iar la final, bicicliștii au defilat în Parcul Izvor. Poliția Rutieră București a susținut buna desfășurare a marșului.

Deși este responsabil de numai 4% dintre cancerele de piele, melanomul provoacă 80% dintre decesele determinate de cancerul de piele. În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistați cu această formă de cancer mor anual. De altfel, țara noastră înregistrează o incidență în creștere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom malign. Depistat la timp însă, melanomul se vindecă în 98% dintre cazuri.