Surprize în școli: Literatura universală din clasa I și mult sport după ore

Surprize în școli: Literatura universală din clasa I și mult sport după ore

Elevii vor învăța autori străini din primul an de școală și vor petrece mai mult timp în sala de sport, alături de profesori şi chiar de părinţi.

Cele două noutăţi fac parte din procesul de modernizare al învăţământului, după cum a declarat ieri Oana Badea, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar.

Anul şcolar 2012-2013 va fi dedicat sportului de masă, iar Ministerul Educaţiei iniţiază programul "Sport pentru toţi, toţi pentru sport", la care şcolile trebuie să participe cu cel puţin 50% dintre elevi şi cadre didactice, indiferent de materia predată de acestea.

Concret, după şcoală, elevii vor participa la activităţi sportive alese de şcoală şi coordonate de profesori şi părinţi, pe bază de voluntariat. Părinţii, pe teren

"Vor exista certificate de voluntar pentru sportul de masă, pe care le pot obţine părinţii, profesorii şi studenţii facultăţilor sportive. Profesorii vor avea anumite beneficii privind gradaţia de merit", a precizat Oana Badea.

Activităţile sportive se pot desfăşura pe terenurile de sport, în săli ori în diverse locuri puse la dispoziţie de autorităţile locale, acestea fiind responsabile şi de finanţarea proiectului.

Pe de altă parte, şi materia studiată la clasă va suferi modificări: în aria curriculară limbă şi comunicare, 10% din materie va fi literatură universală.

Elevii se vor familiariza cu autorii străini chiar din clasa I, iar studierea operelor acestora se va face în fiecare an, până la terminarea liceului.

"Se va studia literatura universală începând de anul viitor, chiar dacă acest lucru presupune schimbări curriculare. Beneficiul e mult mai mare decât aşteptarea modificărilor curriculare", a spus Oana Badea.

Reamintim că schimbarea programelor şi a manualelor a început în acest an şi se face treptat, până în 2018.

Structura anului şcolar viitor

Oana Badea a anunţat ieri structura anului şcolar 2012-2013, care o respectă, în mare, pe cea a anului şcolar în curs. Astfel, anul şcolar va avea 36 de săptămâni de cursuri, trei săptămâni- vacanţă de iarnă, iar vacanţa de primăvară va fi de două săptămâni. Elevii din învăţământul primar vor avea o vacanţă în plus, în perioada 29 octombrie- 4 noiembrie. Şi în anul şcolar următor va avea loc săptămâna "Scoala altfel", în intervalul 1 - 5 aprilie.

În România, debutul anului şcolar are loc în acelaşi interval ca în alte 23 de state europene (perioada 1-15 septembrie).

În alte nouă ţări, cursurile încep înainte de 1 septembrie. În timp ce elevii români au 80 de zile de vacanţă, cei ai altor state europene au 72 de zile libere.

"Conţinuturile materiilor noastre sunt încă stufoase, dar extinderea numărului zilelor de şcoală nu ar fi oportună", arată Oana Badea. "Studierea autorilor străini nu înseamnă ore în plus, ci un conţinut deştept structurat. Nu impunem profesorilor un anumit număr de autori, ci impunem genuri, iar ei aleg autorii." OANA BADEA, secretar de stat Citiți și:

  • Noutăţile anului şcolar: teste multe, lectură obligatorie

Ne puteți urmări și pe Google News