Deoarece medicii nu sunt informaţi, există români asiguraţi care încă îşi cumpără anumite medicamente, ce sunt gratuite, potrivit noilor liste.
Medicii încă au probleme cu noua listă de compensate. La două luni de la intrarea ei în vigoare, pacienţii se plâng că sunt puşi să plătească anumite medicamente, care ar trebui să fie compensate, după noua listă. Este cazul medicamentului folosit în problemele de coagulare, Clexane, care a intrat de două luni pe lista produselor compensate sută la sută, dar este încă dat pe reţetă fără grad de compensare.
Faceţi verificări „la dublu“: în farmacii şi la medic
La liber, o cutie de Clexane cu 10 doze costă mai bine de 100 de lei. „Medicamentul este folosit la gravidele cu tulburări de coagulare. Dacă nu ar folosi, există riscul de tromboză şi de oprire a sarcinii în evoluţie“, explică doctorul Daniela Voicu, de la Institutul Naţional de Hematologie din Capitală. Pentru a elimina acest risc, o femeie însărcinată are nevoie zilnic de o injecţie cu Clexane, iar necesarul pentru o lună, în funcţie de concentraţie, face ca medicamentul să coste peste 500 de lei. Pe reţetă compensată, medicamentul este gratuit.
„Medicul hematolog care mă urmă- reşte mi-a spus că medicamentul este compensat 50 la sută, aşa că o lună am plătit eu 50%. Apoi, un farmacist m-a lămurit că de fapt este compensat sută la sută pentru gravide“, povesteşte Roxana, care este însărcinată în 5 luni şi care trebuie să facă zilnic astfel de injecţii.
Pentru a evita problemele apărute pe noua listă de compensate, specialiştii susţin că medicamentele trebuie verificate „la dublu“: şi în cabinetul doctorului, şi în farmacie. „Pe de rost, nu ai cum să ştii toate medicamentele nou introduse pe lista de compensate. De când cu noua listă, noi verificăm în calculator produsele, ca să ne asigurăm“, spune Constantin Ciulu, farmacist. Problemele apar, mai ales, în cazul doctorilor fără calculator, care au lista de compensate tipărită pe hârtie.
Produse noi pentru hepatite şi colite ulceroase
Clexane este unul dintre cele peste 200 de medicamente nou introduse pe lista de compensate lansată în luna iulie de Ministerul Sănătăţii Publice. Tot din iulie, la jumătate de preţ se mai poate găsi, cu reţetă, un medicament recomandat pentru slăbit, Xenical.
„Pe gastroenterologie s-au introdus două medicamente noi, printre care Salofalk, folosit în colitele ulceroase şi boala Crohn. Este un lucru bun, deoarece pacienţii îşi dădeau înainte tot salariul pe astfel de medicamente“, subliniază profesorul Carol Stanciu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie. În lista medicamentelor compensate nou introduse se mai găseşte şi unul dintre cele mai scumpe şi eficiente produse folosit în hepatita B, Entecavir.
DECIZIE
Au fost scoase tanakanul şi ampicilina
Pe de altă parte, din listă au fost scoase medicamente foarte folosite, cum ar fi ampicilina. „Ne-am gândit că dacă o scoatem de pe lista medicamentelor compensate descurajăm consumul ampicilinei. Am observat că mai multe bacterii deveniseră rezistente la ampicilină. De regulă, dacă medicamentul nu se mai foloseşte timp de trei-cinci ani, bacteriile devin din nou sensibile. În rest, au fost scoase de pe lista compensatelor medicamente care aveau efecte mai degrabă presupuse, cum ar fi tanakanul“, comentează Cristian Sever Oană, medic de familie.