Un F-35A Lightning II s-a prăbușit marți. Din fericire, pilotul, al cărui nume nu a fost dat publicității, a reușit să se catapulteze la timp și este într-o stare stabilă, scrie Peter Suciu pe site-ul nationalinterest.org.

Vestea accidentului a fost anunțată marți târziu prin intermediul rețelelor de socializare: „Un F-35A Lightning II alocat celui de-al 58-lea escadron de luptă s-a prăbușit la aterizarea în jurul orei 21:30, astăzi, la Baza Forțelor Aeriene Eglin.

Pilotul a ejectat cu succes și a fost transportat la cel de-al 96-lea spital din Grupul Medical din Eglin AFB, Fla., pentru evaluare și monitorizare. Este în stare stabilă.

La momentul producerii accidentului, pilotul participa la o cursă de antrenament nocturn de rutină. Investigatorii  sunt la fața locului și perimetrul este securizat.

Accidentul este în curs de anchetă. Nu a existat nicio pierdere de vieți omenești și nici daune materiale civile. ”

Din păcate pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite, aa cum am precizat deja,  este vorba de al doilea accident al unei aeronave în mai puțin de o săptămână.

Vineri trecută, s-a prăbușit un avion Raptor F-22. Și în acest caz pilotul a reușit să se catapulteze și a supravițuit teribilului accident.

După cum scrie site-ul Popular Mechanics, pierderea celor două avioane reprezintă o „pierdere financiară de un sfert de miliard de dolari”, ceea ce evidențiază costul extrem al acestor două aeronave moderne de luptă

Nu sunt primele accidente de acest fel.  În aprilie 2019, un avion F35B, care aparținea Forțelor de Autoapărare a Aerului ale Japoniei  s-a prăbuit  în timpul unui zbor de antrenament nocturn. Pilotul japonez și-a pierdut viața.

În ciuda acestor accidente, F-35 are un renume bun în ceea ce privește siguranța, potrivit site-ului Popular Mechanics.