Suntem lideri absoluţi în Europa într-un domeniu economic! CARE e acesta

Suntem lideri absoluţi în Europa într-un domeniu economic! CARE e acesta

România are o poziţie de lider absolut în Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte producţia de energie eoliană, se afirmă într-un raport al Programului pentru conducere durabilă (Programme for Sustainability Leadership) pe lângă Universitatea din Cambridge şi al Centrului regional pentru cercetări în domeniul politicii energetice (REKK) de pe lângă Universitatea Corvinus din Budapesta.

Documentul, care cuprinde date despre Bulgaria, Republica Ceha, România şi Ungaria, a fost prezentat luni, la Sofia, în cadrul conferinţei internaţionale "Politici pentru o creştere economică verde în Balcani", scrie Agerpres.

Aproape un sfert din toate unităţile eoline din noile state membre ale UE sunt situate pe teritoriul României, se afirmă în document. Partea de sud-vest al ţării are cel mai bun potenţial pentru producţia de energia eoliană, iar principala piedică pentru construirea unor unităţi noi este capacitatea limitată a sistemului naţional de transport al curentului electric.

În momentul de faţă România se confruntă cu un adevărat boom al investiţiilor în energia eoliană. În ultimii doi ani capacităţile instalate au crescut de cel puţin zece ori. Au fost emise licenţe pentru conectarea la reţelei naţionale a unor unităţi cu o capacitate totală de 17.000 de megawaţi, în condiţiile în care reţeaua ar putea să suporte doar 3.300 megawaţi (din care 1.000 de megawaţi sunt deja conectate), se notează în raport.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorii raportului afirmă că sud-vestul României oferă şi cele mai bune condiţii şi în ceea ce priveşte energia solară fotovoltaică. Potenţialul României în această privinţă este mai mare decât cel al Cehiei şi Ungariei, şi chiar şi decât cel al Bulgariei, situată mai în sud.

Planul naţional de acţiune privind energiile din surse regenerabile prevede o creştere a ponderii energiei fotovoltaice până la 260 megawaţi în anul 2020. Acest obiectiv este destul de conservator şi, din acest motiv, nu există posibilitatea ca şi în România să fie înregistrat un boom al energiilor din surse fotovoltaice, aşa cum s-a întâmplat în Cehia. Bulgaria vrea să încetinească ritmul

Bulgaria se gândeşte să încetinească ritmul dezvoltării energiei din surse regenerabile, a anunţat ministrul economiei, energiei şi turismului, Delian Dobrev, prezent la conferinţă.

În unele state, precum Spania şi Cehia, piaţa energiei verzi s-a supraîncălzit, acestea atingând deja obiectivele propuse pentru anul 2020 şi fiind nevoite să renunţe la preţurile speciale pentru această energie. Bulgaria riscă să atingă obiectivele pentru 2020 încă la anul, ceea ce înseamnă că în următorii 7 ani sectorul nu se va mai dezvolta, a spus Dobrev, precizând că guvernul nu va permite aşa ceva.

Oficialul crede că, în schimb, autorităţile bulgare vor trebui să se concentreze asupra creşterii eficienţei energetice. În prezent, industria şi gospodăriile bulgăreşti sunt cu 5 până la 8 ori mai puţin eficiente energetic decât media europeană.