Summit UE: acord privind finanţarea mecanismului de salvare a zonei euro. Băsescu: România nu e afectată

Summit UE: acord privind finanţarea mecanismului de salvare a zonei euro. Băsescu: România nu e afectată

Liderii Uniunii Europene au ajuns, în această dimineaţă, la un acord privind structura Mecanismului European de Stabilitate, fondul permanent de susţinere a ţărilor cu probleme din zona euro.

Începând din 2013, Mecanismul European de Stabilitate va înlocui Facilitatea pentru Stabilitatea Financiară, prin intermediul căreia au primit au primit fonduri Grecia şi Irlanda. Mecanismul va avea o valoare totală de 700 de miliarde de euro, din care 80 de miliarde de euro cash şi restul capital la dispoziţie, sub formă de garanţii. La începutul săptămânii, se stabilise ca Mecanismul să fie alimentat cu jumătate dintre cele 80 de miliarde de euro până în 2013, iar cealaltă jumătate să fie acoperită din contribuţii anuale, până în 2016. Reuniţi de joi la Bruxelles, liderii UE au cedat însă insistenţelor Germaniei, principalul contributor la bugetul comunitar, şi au acceptat, azi, divizarea finanţării Mecanismului European de Stabilitate în cinci rate anuale, fiecare în valoare de 16 miliarde de euro, potrivit euractiv.com. „Pactul euro plus”, aprobat Şefii de state şi de guverne au ajuns şi la un acord asupra „Pactului euro plus”, care prevede o serie de măsuri de coordonare economică între semnatarii săi. Printre aceştia se numără şi şase state din afara zonei euro: România, Bulgaria, Danemarca, Polonia, Lituania şi Letonia. Marea Britanie, Suedia, Ungaria şi Cehia au decis să rămână în afara pactului, cel puţin deocamdată. Propunerile din „Pactul euro plus” includ scăderea salariilor pentru sporirea productivităţii, reducerea impozitelor pe muncă, alinierea vârstei de pensionare cu speranţa de viaţă, stabilirea prin legislaţie a unul plafon maxim pentru datoria publică precum şi coordonarea mai bună a politicii fiscale în Uniunii Europene. 

Formulă convenabilă României  Mecanismul de stabilitate convenit la nivelul Uniunii Europene nu afectează deocamdată România, a declarat președintele Traian Băsescu. ”Această decizie nu afectează deocamdată România pentru că nu e membră a zonei Euro şi  nu trebuie să contribuie la fond, dar mai devreme sau mai tarziu vom deveni membri ai zonei euro. Înainte de decizia de azi, România, când ar fi devenit membră a zonei euro, ar fi trebuit să contribuie cu 2,4 miliarde de euro. Acum, dacă dacă ar fi aplicată mâine, contribuţia ar fi 1,3-1,4 miliarde euro”, a explicat șeful statului, la finalul Consiliului European. Băsescu a precizat că s-a convenit ca toate statele membre să ratifice până la finalul lui 2012 modificările la Tratat referitoare la mecanismul de stabilitate. Băsescu: ”Pactul euro plus” e o confirmare că nu s-a greşit în măsurile luate de Guvernul României Dacă România nu intră deocamdată sub incidența mecanismului de stabilitate, ea a aderat însă la ”Pactul euro plus”. Șeful statului a precizat că prevederile acestuia se suprapun peste prioritățile Bucureștiului.    Băsescu a dat exemplul cerințelor referitoare la stimularea competitivității, costul muncii în raport cu productivitatea, reducerea birocrației, educație și cercetare, combaterea fraudei și evaziunii fiscale sau consolidarea stabilității financiare.  ”În România ceea ce noi am făcut în 2010 sunt obiective ale ”euro plus”. Acest pact e o confirmare că nu s-a greşit în măsurile luate de Guvernul României. Cel puţin din punct de vedere al legislaţie adoptate ne aşază pe obiectivele ”Pactului euro plus”. Vedem că în Europa sunt guverne care cad pentru că vor să ia măsuri pe care Guvernul României le-a luat”, a spus șeful statului.  Băsescu a precizat că  în ceea ce privește stabilirea nivelului taxelor aceasta va rămâne un drept național. ”Armonizare fiscală nu înseamnă să avem toţi aceleaşi taxe şi impozite. Rămâne un drept naţional stabilirea nivelului de taxe. Dacă se punea sub semnul întrebării, România nu ar fi aderat la ”Pactul euro plus””.

Ne puteți urmări și pe Google News