Sud-africanii au dansat pe rupte la startul Cupei Mondiale

Sud-africanii au dansat pe rupte la startul Cupei Mondiale

„Bine aţi venit acasă!”, s-a numit spectacolul de 40 de minute de la ceremonia de deschidere, desfăşurată în oraşul Johannesburg.

Uvertura celui de-al 19-lea turneu final de Campionat Mondial, partida dintre reprezentativa ţării-gazdă, Africa de Sud, şi cea a Mexicului, a avut parte de o „încălzire”, o ceremonie pompoasă - festivitatea de deschidere.

Pe durata unei reprize, stadionul „Soccer City” din Johannesburg, drapat aproape complet în galben şi verde, culorile naţionalei „Bafana - Bafana”, a uitat de fotbal, pentru că sud-africanii au ritmul şi muzica în sânge.

Au fost interpretate cântece tipic africane, dar nu doar din zona Africii de Sud, ci a tuturor reprezentantelor Continentului Negru la turneul final, adică Egipt, Tunisia, Algeria, Ghana, Nigeria şi Camerun. „Bine aţi veni acasă, în Africa!”, s-a intitulat show-ul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nelson Mandela ţine doliu după strănepoata sa

Cerul a fost brăzdat în mai multe rânduri de escadrila de avioane aparţinând forţelor armate ale ţării-gazdă, doar zgomotul motoarelor putând acoperi teribilul zumzet al vuvuzelelor din tribune.

Ar fi trebuit să se afle la ceremonie, alături de şeful statului - Jacob Zuma, şi omul-legendă al populaţiei de culoare din Africa de Sud, Nelson Mandela, fost şef al ţării, cel care, timp de 27 de ani, s-a aflat în detenţie, din motive politice. Mandela nu a mai putut ajunge, deoarece, în seara premergătoare festivităţii, în familia sa s-a produs o tragedie.

Una dintre strănepoatele câştigătorului Premiului Nobel pentru pace, micuţa Zenani, în vârstă de 13 ani, a decedat într-un accident auto, în timp ce se întorcea de la Soweto, acolo unde joi seară asistase la concertul Shakirei.

20 de preşedinţi africani au fost prezenţi la debutul show-ului

Forţele de ordine au fost impresionante la Johannesburg, mai ales că la balul de deschidere au ţinut să fie prezenţi 20 de preşedinţi de state africane, precum şi vicepreşedintele SUA, Joe Biden.

Acesta a venit împreună cu soţia şi împreună vor merge la partida pe care yankeii o vor disputa astăzi, împotriva Angliei, la Rustenburg.

Peste toate rămâne însă mesajul legendarului Mandela, al cărui chip a apărut totuşi pe un ecran uriaş: „Generozitatea spiritului uman poate învinge toate adversităţile. Compasiunea şi bunăvoinţa vor aduce mereu speranţa”.

MANIFESTARE. Nelson Mandela a lipsit justificat de la ceremonie, dar fanii aflaţi pe stadion nu l-au uitat FOTO: REUTERS

CREDINŢĂ. Coregrafia s-a bazat pe elemente specifice culturii afro FOTO: REUTERS