Un singur pahar contine antioxidantii de care aveti nevoie intr-o zi.
Sucul de struguri este cea mai buna modalitate de a preveni bolile de inima si cancerul, arata un studiu publicat in "Journal of Agriculture and Food Chemistry" si citat de publicatia "Daily Mail". Strugurii inchisi la culoare din soiul Concord contin cea mai mare cantitate de polifenoli, antioxidanti necesari pentru a distruge radicalii liberi din organism.
13 tipuri de bauturi analizate
Cercetatorii britanici de la Universitatea din Glasgow au demontat ipoteza potrivit careia sucul de portocale este cel mai bun pentru sanatate. Ei au descoperit ca sucul din struguri contine cea mai mare cantitate de antioxidanti ce ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, molecule care distrug celulele si permit dezvoltarea bolilor.
Antioxidantii sunt de fapt substante care protejeaza organismul de boli grave precum cancerul. Oamenii de stiinta au testat 13 tipuri de sucuri de fructe de la supermarket, precum bauturi din rodii, grepfrut, mere si ananas.
Studiul a aratat ca sucul facut din strugurii de culoare visinie Concord au avut cel mai ridicat continut de antioxidanti. Cercetatorii au mai observat de asemenea ca sucurile inchise la culoare aveau mai multi antioxidanti decat cele mai deschise la culoare. Mai mult, specialistii au demonstrat ca sucul de portocale, precum si cel de mere, are cel mai mic nivel de antioxidanti.
Nutritionistii mai atrag atentia ca fiecare meniu trebuie sa contina multi antioxidanti. "Va recomand sa consumati cinci portii de fructe si legume in fiecare zi pentru a va asigura nivelul de antioxidanti necesar organismului", afirma nutritionistul Nigel Denby.
Nutritionistii romani sustin ca cel mai bine este ca sucul de struguri sa fie proaspat si nu pasteurizat deoarece prin prelucrare antioxidantii se pierd. "Sucul proaspat este cel mai recomandat. Nu scoateti samburii din struguri deoarece acestia contin antioxidanti", afirma Lygia Alexandrescu, nutritionist la Natural Silhouette din Bucuresti.
Vinul rosu, la fel de bun ca sucul Cercetatorii au mai descoperit ca un pahar cu suc de struguri contine aceeasi cantitate de antioxidanti ca un pahar cu vin rosu Beaujolais. "Unul sau doua pahare de vin pe zi probabil ca ar fi de ajutor organismului, dar asa cum prea mult suc creste nivelul de zahar, nu as recomanda nici prea mult vin din motive evidente", sustine nutritionistul Alan Crozier, coordonatorul studiului.