1,2 milioane de chinezi din zonele afectate de cutremur, ameninţaţi de lacurile create de alunecările de teren pe cursurile râurilor.
La două săptămâni după cutremurul care a devastat sud-vestul Chinei, soldându-se cu moartea a 65.080 de persoane şi dispariţia altor 23.150, autorităţile locale şi echipele de salvare se confruntă cu pericolul producerii unor revărsări devastatoare. În urma alunecărilor de teren generate de seismul care a afectat provincia Sichuan pe 12 mai, cursurile unor râuri au fost blocate şi astfel au luat naştere numeroase lacuri artificiale, informează AFP.
Potrivit adjunctului ministrului chinez al resurselor hidraulice, E Jingping, momentan există aproximativ 30 de asemenea lacuri. Situaţia este sub control, însă ploile care au căzut la începutul acestei săptămâni ar putea agrava lucrurile, a recunoscut responsabilul citat. El a mai spus că seismul a afectat şi sute de baraje, dintre care 69 riscă să cedeze.
În noaptea de duminică spre luni, 1.800 de soldaţi şi poliţişti au fost mobilizaţ i în zona unui lac artificial din districtul Beichuan. Ei intenţionează să dinamiteze dărâmăturile ce blochează cursul unui râu din regiune. Agenţia China Nouă a relatat că peste 100.000 de persoane au fost puse la adăpost însă, dacă barajul creat de alunecarea de teren va ceda brusc, alte 1,2 milioane de oameni vor fi în pericol.
Peste 14 milioane de chinezi locuiesc în adăposturi temporare, fie din cauză că şi-au pierdut casele, fie pentru că au fost evacuaţi. Beijingul a cerut comunităţii internaţionale ajutoare umanitare de urgenţă, inclusiv milioane de corturi. TEORIE GEOLOGICĂ Seismele majore declanşează altele, la antipozi Un seism cu o magnitudine asemănătoare celui din China are toate şansele să provoace altele la celălalt capăt al lumii. O echipă de geologi americani a studiat cutremurele de peste 7 grade Richter înregistrate după anul 1990 şi în 12 cazuri din 15 au observat că acestea au provocat seisme de-a lungul faliilor de pe alte continente. Cel din China nu a fost însă cuprins în studiul publicat de revista „Nature Geoscience“.
În decembrie 2004, un seism puternic a lovit coasta insulei Sumatra, din Indonezia, declanşând reacţii seismice până în Ecuador, California şi Alaska. „Ştim că undele pot călători la suprafaţa Terrei, dar cei mai mulţi oameni de ştiinţă consideră cutremurele de pământ dinamice un caz aparte. În realitate, acestea se produc regulat“, explică unul dintre autorii studiului, Tom Parsons. EXCEPTĂRI Politica demografică se clatină China va face o serie de excepţii de la politica demografică a copilului unic în cazul familiilor afectate de cutremurul de acum două săptămâni. Comitetul pentru planificare familială din oraşul Chengdu a anunţat că acele familii ai căror copii au murit (peste 6.500 au fost răniţi grav sau au rămas cu un handicap fizic în urma cutremurului) pot primi un certificat care le atestă dreptul de a mai avea un copil.