Rubio nu este singurul senator republican care exprima ingrijorare cu privire la raporturile anterioare ale lui Tillerson cu Putin. El are insa puterea, daca nu sa opreasca nominalizarea, cel putin sa creeze o situatie umilitoare pentru candidat. Senatorul de Florida face parte din Comisia pentru Relatii Externe unde sint 10 republicani si 9 democrati. Daca voteaza impotriva, comisia poate respinge candidatura. Daca asa s-ar intimpla, ar fi o situatie nedorita de echipa de tranzitie Trump, dar liderul republican din Senat poate sa supuna oricum candidatura in plen, votul din Comisie nu il impiedica sa o faca. Se intimpla rar ca plenul sa desconsidere votul comisiei de specialitate, dar nu e imposibil.

In Comisie, inca e posibil ca votul sa fie pozitiv, daca cel putin unul dintre democratii care nu s-au pronuntat inca, opteaza pentru Tillerson. Pentru unii dintre democrati calculul poate sa fie si ca unele dintre alternativele la Tillerson, pe care un Donald Trump infuriat le-ar putea prezenta, ar fi chiar mai putin de dorit. Pe ansamblu, Rex Tillerson a lasat o impresie buna, cu exceptia momentelor mentionate, refuzul de a raspunde clar despre activitatile de lobby ale firmei pe care a condus-o, precum si faptul ca a spus ca nu a stat de vorba, pe larg, cu Donald Trump despre Rusia.

Daca nominalizarea este votata in plen, acolo exista alti sceptici republicani, intre care senatorul de Carolina de Sud, Lindsey Graham. Dar pe ansamblu, observatorii politici inca cred ca Rex Tillerson are o sansa buna sa fie confirmat in functie, potrivit sursei menţionate.