SUA cer statelor europene garanțiile de securitate pentru Ucraina

SUA cer statelor europene garanțiile de securitate pentru UcrainaDonald Trump. Sursa foto: dreamstime.com

Statele Unite au trimis recent un document aliaților europeni, solicitând detalii cu privire la sprijinul pe care ar putea să-l ofere în cadrul unui acord de securitate pentru Ucraina. Documentul structurat în șase puncte pune întrebări cheie despre ce ar fi necesar din partea SUA pentru ca statele europene să participe activ la astfel de aranjamente.

SUA solicită sprijinul Europei pentru garanții de securitate în Ucraina

Documentul structurat în șase puncte pune întrebări cheie despre ce ar fi necesar din partea SUA pentru ca statele europene să participe activ la astfel de aranjamente, inclusiv sprijin financiar, trupe sau echipamente militare. Washingtonul cere, de asemenea, clarificări despre țările dispuse să contribuie și despre ce dimensiune ar avea forțele militare europene, dacă ar fi necesare, pentru a asigura stabilitatea Ucrainei în cadrul unui acord de pace.

Europa se pregătește pentru summitul de urgență despre Ucraina

În urma solicitărilor din partea SUA, liderii europeni, inclusiv din Marea Britanie și Germania, se vor întâlni luni la Paris pentru un summit de urgență pe tema securității Ucrainei. Deși există diferențe de opinie în rândul statelor europene, mai mulți lideri sunt de acord că un răspuns colectiv este necesar pentru a sprijini Ucraina și pentru a stabili măsurile viitoare. Între timp, documentul trimis de SUA întreabă de asemenea ce măsuri suplimentare ar trebui să adopte Uniunea Europeană pentru a intensifica sancțiunile împotriva Rusiei și pentru a proteja securitatea regiunii.

Uniunea Europeană, Republica Moldova

Uniunea Europeana Sursa: EPA/JULIEN WARNAND

Provocările unui acord de pace cu trupe europene în Ucraina

Un aspect controversat al propunerii este posibilitatea trimiterii de trupe europene în Ucraina, ca parte a unui acord de pace. Documentul cere guvernelor europene să precizeze ce dimensiune ar trebui să aibă această forță condusă de europeni, unde ar fi desfășurată și pentru cât timp. De asemenea, se pune întrebarea despre acțiunile care ar trebui întreprinse dacă Rusia ar ataca aceste forțe. În acest context, guvernele europene vor trebui să decidă rapid dacă sunt dispuse să-și asume un rol activ în securizarea Ucrainei, cu riscurile implicate într-o astfel de misiune internațională, reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News