SUA şi Israelul au intrat în era divergenţelor

SUA şi Israelul au intrat în era divergenţelor

Analiştii şi presa de la Ierusalim avertizează că interesele lui Obama în Orientul Mijlociu coincid doar parţial cu cele ale lui Netanyahu.

Neînţelegerile dintre premierul statului evreu, Benjamin Netanyahu, şi preşedintele american, Barack Obama, afişate public după prima lor întrevedere desfăşurată luni, la Casa Albă, au produs îngrijorare în presa israeliană. Teama de un potenţial îngheţ în relaţia cu marele aliat american i-a cuprins şi pe unii analişti politici.

„Niciodată n-am mai văzut o întâlnire oficială la finalul căreia să fie exprimate public atâtea divergenţe. Putem ghici ceea ce şi-au spus cei doi lideri între patru ochi timp de o oră şi jumătate”, spune Akiva Eldar, politolog şi editorialist al cotidianului „Haaretz”, citat de AFP.

Netanyahu şi Obama au căzut de acord că nu sunt de acord, a rezumat ieri cotidianul „Yediot Aharonot” întrevederea de la Washington.

Potrivit lui Eytan Gilboa, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Bar- Ilan din Tel Aviv, a început „o nouă eră a relaţiilor dintre Israel şi Washington”. „Noul preşedinte american nu este încercat de un sentiment special pentru Israel. El îşi apără interesele şi abordarea globală a Orientului Mijlociu, care constă în apropierea de lumea arabă”, este de părere Gilboa. În opinia sa, dacă Netanyahu se încăpăţânează şi nu face concesii, „există un rist de confruntare care se va traduce printr-un cost enorm pentru Israel”. Doi lideri cu agende diferite

Preşedintele Statelor Unite, care vrea să promoveze o pace globală în Orientul Mijlociu şi încearcă o apropiere de statele arabe, a făcut apel la crearea unui stat palestinian şi vrea să angajeze un dialog cu Iranul pentru a convinge regimul de la Teheran să renunţe la programul nuclear, reaminteşte AFP. Agenda liderului de la Casa Albă este însă diferită de cea a premierului israelian. Netanyahu respinge ideea unui stat palestinian, doreşte extinderea coloniilor evreieşti în Cisiordania şi consideră că programul nuclear iranian reprezintă o „ameninţare existenţială” a cărei înlăturare trebuie să fie o prioritate.

Ne puteți urmări și pe Google News