Clinton a făcut acest anunţ la începutul unei zile lungi de „dialog strategic”, la Islamabad, în cea de-a doua zi a vizitei sale în Pakistan.
Proiectele, pe care secretarul de stat american le-a numit „investiţii pe termen lung în viitorul Pakistanului”, includ construcţia mai multor porturi, modernizarea centralelor electrice şi a reţelei de distribuţie a energiei şi construirea a trei centre medicale.
SUA vor investi 100 de milioane de dolari pentru a extinde accesul la credite pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi vor oferi un sprijin de 50 de milioane de dolari pentru investiţii în proiecte de tehnologie şi inovaţie.
Proiectele vor fi finanţate prin legea Kerry-Lugar-Berman, care autorizează un ajutor de 7,5 miliarde de dolari în dezvoltarea Pakistanului pentru următorii cinci ani.
„Acesta este un proces pe termen lung prin care vrem să îi acordăm Pakistanului ceea ce îi trebuie în termeni de energie”, a spus un oficial american, subliniind că procesul poate dura până la 15 ani.
Anul trecut, Statele Unite au început un proces de ajutorare a Pakistanului, în ciuda sentimentul puternic anti-american răspândit printre localnici. Oficialii americani vorbesc de lipsa de încredere a pakistanezilor şi cred că numai cu investiţii serioase le poată fi schimbată politica externă.
„Vrem să stabilim o colaborare pe termen lung şi de durată”, a spus Clinton azi, completând că SUA îşi iau un angajament serios în relaţia cu Pakistanul.