Regiunea situată între Polonia și Lituania este printre cele mai blindate zone de pe glob, dispunând de un arsenal variat de arme, de la sistemele de apărare aeriană S-300 și S-400 până la rachetele antinave Oniks și terminând cu înfricoșătoarele rachete balistice Iskander, purtătoare de ogive nucleare.

Și, totuși, NATO are capacitatea să radă de pe fața Pământului enclava cu care Vladimir Putin ține în șah Occidentul! Bine, nu neapărat NATO cât mai ales Pentagonul, scriu cei de la news.yahoo.com, care citează declarația dată zilele trecute de un comandant al armatei americane.

Generalul Jeff Harrigan este șeful Forțelor Aeriene ale SUA în Europa. Într-un dialog cu agenția de știri Breaking Defense, Harrigan a fost întrebat dacă America are forța să „rezolve” chestiunea Kaliningrad, iar răspunsul generalului a fost următorul: „Ne antrenăm pentru asta. Tot timpul ne gândim la aceste planuri și… ei bine, dacă s-ar ajunge cu adevărat acolo, noi vom fi gata să le ducem la bun sfârșit”. Ce presupune un atac asupra Kaliningradului, firesc că generalul nu a spus, însă din vorbele sale Harrigan a lăsat să se înțeleagă că ar fi vorba de un atac extrem de complex: „Ar fi o capacitate multidomeniu, foarte oportună și eficientă pe care am efectua-o ca să ne asigurăm că avem acces în acel mediu. Poziția unică a Kaliningradului, situată între Polonia și Lituania, deci departe de restul Rusiei, o face deopotrivă o bază excelentă de avansare militare, cât și o țintă extrem de expusă”.

Anul acesta se va finaliza o nouă fază a procesului de modernizare a arsenalului bazei Kaliningrad. Enclava urmează să primească rachete balistice Iskander din clasa M, superioare celor existente deja, care poate transporta un focar convențional sau nuclear până la 300 de mile distanță!