Evenimentul Zilei > International > SUA. A treia execuție federală într-o săptămână
SUA. A treia execuție federală într-o săptămână

SUA. A treia execuție federală într-o săptămână

Dustin Honken, condamnat la moarte în 2005 pentru uciderea a cinci persoane, a fost executat vineri în închisoarea federală din Terre Haute, Indiana.

Este vorba de a treia execuție federală aplicată săptămâna aceasta după decizia administrației Donald Trump de a pune capăt unui moratoriu vechi de 17 ani.

Dustin Honken, în vârstă de 52 de ani, a fost declarat mort la 16:36 (20:36 GMT) în urma  unei injecții letale de pentobarbital, un anestezic puternic, la închisoarea federală din Terre Haute, Indiana de Nord, potrivit Ministerul Justiției.

„El a recunoscut crimele pe care le-a comis și și-a petrecut detenția pentru a le ispăși”, a declarat avocatul său Shawn Nolan, spunând că nu exista „niciun motiv” pentru care guvernul să vrea să-l execute.

În ultimele sale cuvinte, Dustin Honken  a recitat „Heaven-Haven” de poetul englez Gerard Manley Hopkins, a spus avocatul.

Dustin Honken a fost condamnat la moarte în 2005 pentru uciderea a cinci persoane, doi bărbați care urmau să depună mărturie împotriva sa, precum și o femeie și cele două fiice ale sale, în vârstă de 6 și 10 ani, în 1993, în Iowa (nord-est).

Traficant de droguri încă din adolescență, Dustin Honklen era la acea vreme responsabil de o vastă rețea de producție și vânzare de metamfetamine.

„La aproape 30 de ani după ce Honken a luat viața a cinci persoane, inclusiv a două fete tinere, cu sânge rece, pentru a se proteja pe el și afacerile sale criminale, în sfârșit s-a confruntat cu justiția”, a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerul Justiției.

Majoritatea infracțiunilor comise în Statele Unite sunt judecate la nivel de stat, unele dintre ele aplicând pedeapsa cu moartea, dar cele mai grave acte pot fi trimise la justiția federală.

Donald Trump, care susține pedeapsa cu moartea, la fel  ca majoritatea alegătorilor republicani, a decis anul trecut reluarea execuțiilor federale, care au fost suspendate din 2003.

Programul pentru primele execuții a fost prezentat în iunie. Ele privesc patru bărbați albi condamnați la moarte pentru ucidere de minori.

Alți condamnați la pedeapsa capitală, Daniel Lee și Wesley Purkey, au fost executați marți și, respectiv, joi, după maratoane judiciare pe care le-au făcut avocații acestora până la Curtea Supremă.

În special apărătorii au susținut că sănătatea numeroșilor martori la execuție era în pericol din cauza epidemiei de coronavirus.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: