În anii 90, el şi-a început munca de cercetare analizând creierul persoanelor care meditau, această fiind o stare care permite o monitorizare relativ uşoară.
De atunci, el a cercetat 150 de tomografii craniene, realizate pe voluntari de religii diferite.

Graniţele parcă dispar

Printre altele, a făcut studii pe un grup de călugăriţe şi un grup de meditatori budişti, în timp ce meditau şi se rugau.
Potrivit Business Insider, rezultatele sunt surprinzătoare şi variază în funcţie de modul în care este trăită o experienţă religioasă. De exemplu, în creierul celor care se roagă intens sau meditează sunt activaţi lobii frontali, responsabili cu atenţia şi cu exprimarea limbajului.

În alte cazuri, de exemplu atunci când un credincios nu se concentrează, ci intră în transă şi se comportă ca un medium (cântă sau vorbeşte în limbi necunoscute), activitatea scade în această zonă şi creşte în talamus, o mică regiune care reglează informaţia senzorială.
De asemenea, în timpul meditaţiei sau rugăciunii, activitatea scade în lobii parietali, ceea ce poate explică senzaţia de ieşirea în afara timpului şi spaţiului pe care o au aceste persoane. Astfel apare şi impresia de comuniune cu lumea din jur, când graniţele parcă dispar între cel care meditează şi obiectele din jur.
Newberg crede că meditaţia este benefică pentru oricine şi că poate reduce depresia, anxietatea şi stresul.
În plus, cercetările efectuate de el la Universitatea Thomas Jefferson arată că meditaţia îmbunătăţeşte memoria şi concentrarea.

Descoperiri inovatoare

Andrew Newberg, doctor în medicină, este profesor asociat la Departamentul de Radiologie şi Psihiatrie al Spitalului Univer­sităţii Pennsylvania şi profesor adjunct la Departamentul de Studii Religioase. Este fondatorul şi directorul Centrului pentru Spiritualitate şi Minte şi directorul Centrului pentru Studii Integrate de Spiritualitate şi Neuroştiinţă al Universităţii Pennsylvania. De asemenea, este board-certified în medicină internă, medicină nucleară şi cardiologie nucleară. În anul 2009, în România i-a apărut cartea „Cum ne schimbă Dumnezeu creierul – Descoperirile inovatoare ale unui prestigios neurolog” (Editura Curtea Veche).