Wall Street Journal spune că fundaţia cu pricina este instrumentul pe care Soros îl utilizează pentru iniţiativele sale ''filantropice'' şi ar deveni astfel un adevărat gigant al ''binefacerilor'', dar această entitate este în realitate calul troian pe care Soros îl pune în mişcare pentru campaniile sale progresiste şi pentru a orienta prin intermediul finanţărilor politica americană şi nu numai. Pentru Bloomberg, gestul s-ar fi născut pur şi simplu din nevoia de a plăti mai puţine taxe celor care le adună.

Breitbart News, portalul Alt-Right american, a subliniat că Soros este implicat, printre altele, în acţiuni contrastante la actualul guvern israelian, în promovarea integrării şi sosirii migranţilor, dar şi în câteva promovări ale campaniei pentru avort în Irlanda. Breitbart se referă la Soros ca la un foarte influent om care ar contribui la invazia islamică în Occident. Suspiciunea este că magnatul se pregăteşte prin intermediul acestei maxifinanţări să opereze cu forţa pe tărâmul geopoliticii şi acela al echilibrelor economico-financiare ale lumii.

Ultima dată, numele magnatului care a adoptat SUA ca pe a doua sa patrie, fusese citat de cotidianul spaniol La Vanguardia, ca având legătură cu Catalonia. Open Society Foundation a finanţat cu 27.049 dolari Consiliul pentru diplomaţie publică al Cataloniei.

Indirect, deci, miliardarul ar fi avut un rol şi în problema independenţei catalane, scrie presa internaţională. Scopul final al acestei uriaşe finanţări ar putea fi acela de a lărgi şi mai mult influenţa sa în lume. Fundaţia ar fi declarat, că nu are intenţia imediată să se extindă. Open Society, în fapt, este operativă în 120 ţări ale lumii. Dacă aceşti bani vor folosi pentru a încerca modificarea indirectă a echilibrelor globale, pentru a susţine şi mai mult sosirea migranţilor în Occident şi pentru a sponsoriza cauza transgenderilor şi aceea în favoarea avorturilor, rămâne de văzut în viitorul apropiat. Cu siguranţă Soros pare intenţionat să pună din nou ceva la cale fără să se uite la bani…