Decizia de a aduce muncitori străini vine pe fondul necesităţii de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, dar şi pentru a preveni situaţiile în care cetăţenii străini lucrează în România fără forme legale, se arată ântr-un comunicat al IGI.

În primele opt luni ale acestui an a fost înregistrată o creştere semnificativă a numărului solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare.

Pe lună au fost emise, în medie, peste 2.200 de astfel de documente, a menţionat Inspectoratul General pentru Imigrări.

Decizia privind suplimentarea contingentului din acest an la 30.000 de lucrători nou-admişi a fost luată având în vedere potenţialul de dezvoltare economică a României, necesitatea de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, dar şi pentru a preveni situaţiile în care străinii lucrează în România fără forme legale, precizează IGI.

Potrivit HG nr. 34 privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2019, în acest an IGI putea emite avize unui număr de 20.000 de cetăţeni străini, lucrători nou-admişi pentru următoarele tipuri de lucrători: permanenţi, stagiari, sezonieri, transfrontalieri, înalt calificaţi, detaşaţi, ICT (persoane transferate în cadrul aceleiaşi companii).