Adunarea legislativă din acest teritoriu administrativ australian, în care este situată capitala Canberra, a votat recent pentru a legaliza deţinerea, utilizarea şi cultivarea unor cantităţi mici de canabis.

Noua lege, care va intra în vigoare pe 31 ianuarie 2020, va permite rezidenţilor să deţină până la 50 de grame de canabis per persoană şi cel mult patru plante de canabis de gospodărie.

Totuşi, drogul rămâne ilegal prin prisma legilor federale australiene, ceea ce înseamnă că rezidenţii din ACT ar putea în continuare să se confrunte cu anumite riscuri legale dacă fumează sau cultivă canabis.

„Aceast lege nu îndepărtează în totalitate riscul ca oamenii să fie arestaţi sub incidenţa legislaţiei Commonwealth, iar noi suntem sinceri cu comunitatea noastră în legătură cu acest aspect”, a declarat Gordon Ramsay, procurorul general din Canberra.

„Legislaţia doreşte să asigure o apărare legală clară şi specifică pentru orice adult care deţine o cantitate mică de canabis pe teritoriul ACT, dar care este pus sub acuzare şi judecat în conformitate cu legislaţia Commonwealth”, a mai spus Gordon Ramsay.