Canadienii au întâietate şi când e vorba de concesionarea altor exploatări şi pot cere extinderea suprafeţei contractuale peste limita stabilită iniţial. Pentru petrolul şi gazul extras canadienii vor plăti trimestrial statului o redevenţă cuprinsă între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei brute trimestriale de ţiţei şi gaze.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) poate rezilia contractul cu Sterling doar dacă firma nu plăteşte redevenţa petrolieră timp de peste şase luni. Nu se plăteşte nicio taxă pentru cantităţile de petrol destinate constituirii stocului minim de siguranţă sau pentru gazele naturale reinjectate în zăcământ în scop tehnologic, conform anexei desecretizate.

După ce presa a scris despre actul adiţional prin care Sterling a primit dreptul de a extrage ţiţei şi gaze din perimetrele Midia-Pelican, s-a pornit un adevărat scandal care a dus la demiterea lui Bogdan Găbudeanu, preşedinte al ANRM. Găbudeanu a declarat ieri că întregul scandal a fost provocat de preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu. Acesta ar fi „portavocea unor grupuri de interese“ care încearcă să aibă acces la exploatările de resurse.

VEDEŢI AICI DOCUMENTUL

Aflaţi mai multe aici:

Investiţia Sterling se ridică la 100 milioane euro |DOCUMENT