Stenogramele morții de la Colectiv. La 25 de minute de la declanșarea infernului, niciun echipaj SMURD nu ajunsese acolo

Stenogramele morții de la Colectiv. La 25 de minute de la declanșarea infernului, niciun echipaj SMURD nu ajunsese acolo

Informația apare din transcrierea apelului făcut de un medic de pe ambulanță la serviciul 112. Apelul e la 22.57. Planul Roșu de intervenție fusese declanșat la 22.50

Fiecare transcriere a apelurilor către 112 trebuie privită sub rezerva că o persoană care sună la un serviciu de urgență este într-o stare aparte psihică. E speriat sau are nevoie de ajutor. Multe informații care sunt furnizate în cadrul unei asemenea convorbiri sunt privite sub semnul incertitudinii nu pentru că ar conține minciuni, ci pentru că sunt lucruri spuse sub imperiul unei tensiuni extreme.

Am vrut să fac acest preambul deoarece urmează o transcriere specială. La ora 22:57, pe 30 octombrie 2015, o persoană sună la 112. Se recomandă medicul Radu Coltoș. Sunt sigur că este chiar el, dar păstrez terminologia anchetatorilor. Medicul făcea parte din primele echipaje ajunse la fața locului. Ce spune, de fapt strigă, operatorilor de la serviciul de urgență este tulburător. Morți întinși pe asfalt, răniți, forțe mult prea puține dislocate în primă fază.

Ne puteți urmări și pe Google News

La ora 22:57, pe 30 octombrie 2015, o persoană sună la 112. Se recomandă medicul Radu Coltoș. (...). Ce spune, de fapt strigă, operatorilor de la serviciul de urgență este tulburător. Morți întinși pe asfalt, răniți, forțe mult prea puține dislocate în primă fază.

Dar ce înseamnă a - ceastă „primă fază”. Incendiul izbucnește la 22:32:16. Imediat încep apelurile la 112. Potrivit comunicatelor oficiale, primele echipaje, ale pompierilor, au ajuns în strada Tăbăcarilor la 22:43. Potrivit unei alte comunicări oficiale, la 22:50 a început trierea răniților și trimiterea lor spre spitalele din București. Conform Raportului Corpului de Control al premierului, la 22:50 a fost declanșat și Planul Roșu de intervenție...

Cum? La 22:50? Doctorul sună la 112 la ora 22:57. SMURD nu era încă la locul faptei.

„Am fost primul om care a ajuns acolo cu Salvarea!“

În acea noapte tragică de 30 spre 31 octombrie 2015, primul medic care a ajuns la faţa locului a fost Radu Cotloş, angajat al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI). Acesta a declarat, anul trecut, că a fost anunţat să meargă în club, în acel moment se afla la Spitalul „Sf. Ioan“, şi că a ajuns acolo în şapte minute. Contactat telefonic pentru a ne spune cu exactitate ce a văzut el acolo şi cum a reacţionat în faţa unei astfel de situaţii, doctorul erou a fost destul de rezervat: „Eu sunt lucrător al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Iar eu am fost primul om care a ajuns acolo cu Salvarea. Am stat 12 ore în acea noapte la serviciu. Atât vă pot spune. O zi bună!”.

„Sirena” înoată de la un operator la altul

OPERATOR 1: 112, ce urgență aveți?

DOMN: Sirena, la coordonare, vă rog!

OPERATOR 1: Sirena?

DOMN: Da!

E vorba de indicativele folosite de echipajele de pe teren.

OPERATOR 1: Imediat!

DOMN: Alo, Alo!

OPERATOR 1: Așteptați, aș - teptați că v-am făcut legătura, nu răspunde! Mai așteptați un pic vă rog ! În continuare convorbirea se reia între

DOMN și Operator 2:

OPERATOR 2: Ambulanța Sirena !

DOMN: Alo! Doctorul Cotloș la telefon!

OPERATOR 2: Da!

DOMN: Am și eu nevoie înăuntru, în Pionierul, spuneți sămi intre 4-5 mașini! Am 7 sau 8 victime în stare foarte gravă, arsuri 40%-50% suprafață corporală!

OPERATOR 2: Domnu’ doctor, imediat vă fac legătura la coordonare! Rămâneți pe fir, da! Vă fac legătura la coordonare!

DOMN: Vă rog!

OPERATOR 1 : 112, ce urgență aveți?

DOMN: Sirena, la cordonare, vă rog!

OPERATOR 1: Sirena?

DOMN: Da!

OPERATOR 1: Imediat!

DOMN: Alo! Alo!

OPERATOR 1: Așteptați, așteptați că v-am făcut legătura, nu răspunde! Mai așteptați un pic vă rog!

9-10 oameni în stop cardio-respirator

În continuare convorbirea se reia între DOMN și Operator2:

OPERATOR 2: Ambulanța Sirena!

DOMN: Alo! ! Doctorul Cotloș la telefon!

OPERATOR 2: Da!

DOMN: Am și eu nevoie înăuntru, în Pionierul, spunețimi să-mi intre 4-5 mașini! Am 7 sau 8 victime în stare foarte gravă, arsuri 40%-50% suprafață corporală!

OPERATOR 2: Domnu doctor imediat vă fac legătura la coordonare! Rămâneți pe fir, da! Vă fac legătura la coordonare!

DOMN: Vă rog!

Convorbirea este purtată între DOMN și DOAMNĂ, astfel:

DOAMNĂ: Alo!

DOMN: Alo! Cotloș la telefon!

DOAMNĂ: Da domnu’ doctor. Doamna manager ne spune pe telefon și nu intrați în clădire fără salvatori!

DOMN: Nu am nevoie de... Ascultați-mă două secunde. Nu am nevoie de intrat în clădire! La ieșirea din clădire am 9 sau 10 victime în stare foarte gravă, unii sunt în stop! Am nevoie de ambulanțe care să intre înăuntru!

22:57... sunt disperați

DOAMNĂ: Domnul doctor, a sosit medicul de la, de la...

DOMN: Nu a venit nimeni de la SMURD!

DOAMNĂ: Deci, de la SMURD ne spune doctorul Cotloș nu a ajuns nimeni sunt disperați că sunt victime cu stop afară din clădire și salvările noastre nu mai fac față!I-auziți ce e acolo! (se adresează altei persoane)

DOMN: Deci, ei sunt afară și nu e nici o ambulanță lângă mine înăuntru, în curtea interioară a fabricii!

DOAMNĂ: I-auziți ce țipă (se adresează altei persoane)

DOMN: Mă înțelegeți! Am nevoie de 4 sau 5 ambulanțe de tip C care să intre la mine aici!

DOAMNĂ: Încă mai are nevoie de 4 ambulanțe de tip C care să meargă la domnul doctor nu în clădirea (se adresează altei persoane)

DOMN: În interior! În curtea interioară! Nu trebuie să intre în clădire!

DOAMNĂ: În curtea interioară, nu în clădire! În curtea interioară, am înțeles doamna doctor! Deci de la SMURD nu a venit nicio ambulanță!

DOMN: Nu am aici... Decât un ( neinteligibil) care pleacă!

DOAMNĂ: Deci de la SMURD nu a ajuns nicio ambulanță și noi suntem disperați (se adresează altei persoane)

DOMN: Am 7! Am 1,2,3,4,5,6, sunt peste 12 victime grave și nu am ambulanțe! Mă înțelegeți! Haideți că nu pot să mai stau să mai vorbesc!

DOAMNĂ: Bine!