Evenimentul Zilei > Actualitate > „Stejarii” riscă să rateze Mondialul
„Stejarii” riscă să rateze Mondialul

„Stejarii” riscă să rateze Mondialul

Spaniolii au descoperit cătongolezul naturalizat, Sione Faka’osilea, a evoluat ilegal pentru România în Rugby Europe International Championship, lucru pentru care naționala noastră poate fi exclusă de la CM din Japonia 2019

Naționala României riscă să piardă calificarea la Campionatul Mondial din Japonia 2019, dintr-un motiv incredibil. Cotidianul spaniol „AS” a descoperit că internaționalul român Sione Faka’osilea (31 de ani), jucător naturalizat din Tonga și legitimat la Știința Baia Mare, ar fi evoluat ilegal pentru „Stejari” în 6 din cele 8 meciuri pe care le-a disputat în cadrul Rugby World Championship (REIC), în 2017 și 2018.

Investigația a venit după ce spaniolii au pierdut meciul cu Belgia (10-18), din REIC, rezultat care a calificat direct România la Mondialul din „Țara Soarelui Răsare”, dar care i-a trimis pe iberici la baraj. Tam-tam-ul spaniolilor vizavi de această înfrângere a fost făcut pe seama arbitrului român Vlad Iordăchescu, cel care a condus partida din Belgia, fiind considerat principalul vinovat pentru insuccesul „Leilor”. Acum, jurnaliștii din Spania au găsit un nou motiv de scandal, lucru ce nu face deloc cinste sportului cu balonul oval.

 

Noul regulament, nefavorabil tongolezului

Problema este că Sione Faka’osilea a evoluat pentru reprezentativa de rugby în VII din Tonga, în Gold Coast 2012- 2013, lucru interzis de regulament, acesta neavând voie să mai joace pentru o altă națională. Conform noului regulament World Rugby, jucătorii de rugby în VII pot fi eligibili pentru a o altă țară doar dacă nu au 20 de ani în momentul în care evoluează pentru prima țară, informează GSP. La acea vreme, tongolezul avea 26 de ani.

Un caz similar a avut loc recent, când World Rugby a exclus Tahiti din preliminariile CM pentru folosirea a doi jucători ineligibili în meciul cu Insulele Cook, acesta fiind principalul exemplu dat de iberici. În cazul în care se va confirma greșeala, rezultatele României înregistrate cu Faka’osilea pe teren vor fi anulate, astfel că Spania va obţine direct calificarea la turneul final, în timp ce Rusia va merge în competiţiile de recalificare pentru Campionatul Mondial.