Evenimentul Zilei > Horoscop > Ștefan cel Mare a salvat America. Taurii amână, Vărsătorii au probleme personale
Ștefan cel Mare a salvat America. Taurii amână, Vărsătorii au probleme personale

Ștefan cel Mare a salvat America. Taurii amână, Vărsătorii au probleme personale

Pe 28 martie s-au născut: Raphael, Fra Bartolomeo, Sf. Tereza de Avila, Aristide Briand, Dick Bogarde, Maxim Gorki, Innokenti Smoktunovski, Emeric Ienei, Victor Tulbure, Laura Badea.

În calendarul creştin-ortodox, pe 28 martie sunt Sfinţii: Ilarion cel Nou şi Cuv. Ştefan, făcătorul de minuni. Nimic în ”Kalendar”.

”Evenimentul Zilei” din 28 martie 1964 – primul radio-pirat, ”Radio Caroline”, începe să transmită dintr-un loc aflat cu puţin în afara teritoriului Marii Britanii. „Tabloidul perfect”, fiind o reţetă de mare succes financiar, a corupt şi transformat, în timp, toată mass media. Adevărul fiind înlocuit cu opinia, informaţia cu zvonul, educația cu distracția şi adevărul cu interesul comercial, sau politic.    „Domnilor jurnalişti, sunteţi nişte piraţi!” – titra, exact zece ani mai târziu, pe 28 martie 1974, "The Telegraph" sigur, ca să arate că prestigiosul cotidian a rămas de partea ”bună” a presei. Întotdeauna trebuie să decizi de ce parte ești!

Un studiu comandat de Rupert Murdoch, marele magnat al presei, arată că situația presei poate fi și mai rea, deoarece în redacțiile ziarelor electronice, care predomină copios în momentul de față, mentalitatea de ziarist este înlocuită, treptat, cu mentalitatea de blogger. Ce este rău în asta, o să mă întrebați! Vedeți, nici nu mai sunteți în stare să faceți diferența, să despărțiți adevărul de minciună, informația păcătoasă, fake news, de știrea corectă, vestea interesantă de cea adevărată!

Am primit și eu o informație. Privește istoria noastră, o istorie de care ar trebuie să fim mândri, nu să ne batem joc de ea, cum se face în prezent. Americanii sunt mândri de istoria lor și francezii, la fel, până și albanezii. Noi, adică unii dintre noi, dar care sunt creatori de opine, de ce își bat joc de istoria României?

Informația pe care am primit-o îl privește pe Ștefan cel Mare. Încă mai avem niște istorici buni, patrioți. Unul dintre ei se numește Mihai Maxim. A muncit 20 de ani în arhivele turcești de la Istanbul ca să scoată de acolo ce se referea la Țările Române. A publicat mai multe volume de documente, editura ”Istros” de la Brăila i-a fost gazda bună. Acolo există un mare suflet de român, savantul Ionel Cândea, directorul muzeului, mușcat de viperele antiromânismului cât cuprinde. I-au micșorat sumele pentru editură, i-au pus stavile și piedici. Cred că o să-i blestem cum știu eu pe dușmanii lui, savantul patriot este bolnav de inimă și neapărat în fața perversității. Nu îl cunosc, dar mi-au povestit despre el tinerii aceia de dreapta, din Brăila, avocați, procurori, militari, medici, profesoare – oameni tineri și patrioți, români nemânjiți de niciun partid de fripturiști.

Este vorba despre descoperirea Americii! Personajul este chiar Cristofor Columb. Anul este 1484. După cum arată cercetătorul, istoricul turc Ibrahim Hakki, în anul 1484 Columb ar fi ajuns la Sultanul otoman.  În urma refuzului regelui Portugaliei Juao al II-lea de a-i încredința o flotă ca să ajungă la Indii pe calea de Vest, Cristofor Columb a vizitat Veneția, de unde a primit, de asemenea un răspuns negativ, Republica nu credea în existența unui drum de Vest către Indii. Din Veneția, era logic ca să își îndrepte privirea către Înalta Poartă, unul dintre actorii principali ai epocii. Turcii nu au fost navigatori proști, deloc, harta Amiralului Piri este mărturie. Reis înseamnă șef, în cazul nostru amiral. Formularea, des înâlnită, Amiralul Piri Reis este un pleonasm. Iar galerele, apoi caravelele turcești ieșeau binișor în Atlantic prin strâmtoarea Gibraltar, ca să jefuiască, să facă comerț, sau să răpească sclavi din Africa de Vest. După împrejurări. Era normal ca întreprinzătorul Columb să încerce să obțină sprijinul sultanului.

La acea vreme sultanul se numea Baiazid al II-lea, un personaj aprig și schimbător. Credincios testamentului politic de cucerire a lumii lăsat de întemeietorul dinastiei otomane, Baizid al II-lea avea ca scop tactic cucerirea Vienei, poarta către Occidentul bogat. Însă pentru un asediu eficient avea nevoie de materiale și tehnică militară, în special marile tunuri de bronz, care puteau fi aduse în fața Vienei într-un timp rezonabil și în siguranță numai pe calea apei, pe Dunăre.

Gurile Dunării erau păzite de două puternice cetăți, Cetatea Albă și Chilia, înțesate de tunuri, care făceau imediat surcele orice navă inamică care se aventura să intre pe Dunăre, fără permisiune. Cetățile erau proprietatea begler-beyului Ștefan. Cum, în anul 1476 numitul Ștefan le arătaseră turcilor la Valea Albă că contează și că este periculos, campania pentru cucerirea cetăților de la gurile Dunării a fost condusă de însuși sultanul Baiazid al II-lea.

La 27 iunie armata turcească trece Dunărea, iar la 6 iulie 1484 începe asediul Cetății Chilia.

Cronicarul Arif Molla spune textual: „… a venit la Istanbul un frânc cu numele de Colon şi a spus: daţi-mi câteva corăbii şi eu voi găsi o lume nouă pentru voi”.

Un alt cronicar și călător turc, Evliya Celebi, notează că în acelaşi an, 1484, când sultanul Baiazid pornise expediţia împotriva lui Ştefan al Moldovei, în tabăra turcească de la Chilia sosise un călugăr spaniol  însoţit de un „portughez” pe nume Colon, care i-ar fi cerut sultanului nave pentru o expediţie în ţări îndepărtate.

Să ne amintim că naționalitatea lui Cristofor Columb este în discuție și astăzi. Trei națiuni și 20 de orașe își afirmă dreptul de a-l avea pe Cristofor Columb ca pe unul de al lor. Colon este corespondentul portughez al numelui genovezului, sau spaniolului.

Ce s-a întâmplat în audiența obținută de Cristofor Columb, sau Colon, pe data de 3 august 1484, aflăm din documentele din arhiva turcească. Toate primirile, audiențele la sultan erau stenografiate, dacă se poate spune așa, mai curând este vorba de o notă de convorbire.

Cristofor Columb și călugărul spaniol au fost înfățișați în cortul Sultanului. Mândrul spaniol, italian sau portughez, nu i-a sărutat papucul sultanului cum fusese povățuit, ci i-a făcut o plecăciune ca în Occident, unui rege, sau împărat. Chestia asta cu punerea lui pe același rang ca și regii și împărații  Occidentului i-a plăcut lui Baiazid al II-lea. A făcut un gest de bunăvoință și l-a întrebat ce dorește, ca să-i dea! Columb a intrat direct în problemă cerându-i cel puțin trei, cel mult cinci caravele de ultimul tip, cu echipaje și merinde pentru două luni de zile, oferindu-i găsirea drumului de Vest către Indii și ocuparea de insule și teritorii în numele sultanului. Sultanul Baiazid al II-lea a stat câteva minute pe gânduri, lucru neobișnuit pentru el. A fost unul dintre momentele astrale, care după cum spune Stefan Zweig, au hotărât soarta omenirii.

După un moment lung de reflecție, sultanul a spus cu voce surdă: ”Frâncule, aș vrea, dar nu pot!”. Columb a insistat, a văzut oportunitatea, întrebând ce poate opri un om atotputernic. Atunci Baiazid s-a dezlănțuit, cu temperamentul lui obișnuit, s-a ridicat în picioare și cu mâna pe mânerul sabiei încovoiate a început să strige: ”Ștefan, Ștefan, ghiaurul și câinele de Ștefan! Begler-beyul Moldovei, asta mă împiedică! De două luni de zile stăm în smârcurile astea să ne înțepe țânțarii și să ne împuște moldovenii de pe ziduri și tot nu dăm de capăt! Vino la mine după ce cuceresc Viena și îți dau zece caravele, nu trei!”

Ce a fost, este istorie! Dar dacă Baiazid al II-lea îi dădea lui Cristofer Columb cinci caravele? Bună întrebare!

Noroc de Ștefan cel Mare – iată că, indirect, a salvat America și lumea!

Am descoperit un site american numai pentru cunoscători, filme de artă, vintage, așa că mă grăbesc să le descarc cât se mai poate. Ce o să fac cu zecile de mii de filme? Deocamdată am vreo 6 Tb. Când totul o să fie pe bani eu o să fac un site GRATIS cu toate filmele bune salvate. Educația și cultura trebuie să fie gratis, sau foarte ieftine, altfel se sălbăticește lumea. Deja sunt semne…

Până mâine eu descarc filme alb-negru, doar mâine este în definitiv, o altă zi!

BERBEC   Dimineața trebuie să fii mai clar şi poate şi mai concis în comunicare. Situaţia te avantajează în folosirea iscusită a unor informaţii. Analizează cu atenţie, reţine doar ce te interesează! Nu te grăbi, dar nici nu refuza! Sanatatea este bunicica, dar o vizita la dentistul tău nu ar fi o idee prea rea. Atenţie la curent şi la durerile de cap. Banii sunt bine aspectaţi, e adevărat sunt puţini, dar totuşi ai promisiuni că vei primi ceea ce ţi se cuvine! 

TAUR    Dacă depinde de tine, amână tot ceea ce este important şi mai ales dacă este în legătură cu planurile tale personale majore de viitor. Dar, dă curs şi rezolvă problemele urgente, cotidiene. Limitează-te doar la activităţile curente, întâlneşte doar oameni cunoscuţi, eventual verificaţi şi/sau devotaţi şi care în mod logic nu pot să-ţi facă probleme prea mari. Cu anturajul apropiat zâmbeşte larg şi evită orice discuţie care poate degenera in replici şi reproşuri.

GEMENI   Convingerile tale profunde te fac astăzi să iei nişte decizii, care deşi în prezent par curajoase, în ochii anturajului chiar nesăbuite, se pot dovedi inspirate şi productive mai târziu. Intalniri aranjate cu grija sau intamplatoare – dar care influenteaza strategic viitorul tau. Este ceva pe elementul apa – care element iti este favorabil in aceasta perioada, chiar dacă tu eşti semn de aer. Se spune că aerul combinat cu apa dă şampanie!

RAC   Luna încă Crai Nou, îţi este favorabilă, în special în ceea ce priveşte noile idei, noile proiecte, noile căi de urmat. Trebuie doar să îndrăzneşti, norocul ajută pe cei curajoşi! Oricum, te simţi excelent! Dar, cam de multă vreme duci un fel de viaţă dublă şi lucrul ăsta a început să se ştie şi să plictisească până şi pe proprii prieteni. Mai multa discreţie nu strică! Chiar dacă toţi jucăm în piesa acestui teatru absurd care este viţa de zi cu zi. Nu te enerva, oricum nu este la îndemana ta rezolvarea problemei cu care te confrunţi.

LEU   Nu te lua la întrecere cu cei mai încăpăţânaţi, sau mai tari de cap. Nu încerca să-i convingi de adevăruri evidente. Este inutil! Astăzi evită ideile fixe şi nu „fugi după propria coadă”! Caracteristic zilei de 28 martie este dorinţa ta de… altceva, de schimbare. Care se va manifesta şi în regimul alimentar şi în abordarea cu mult curaj a unor proiecte noi. Dar şi printr-un maxim emoţional care te face să vrei să cunoşti şi alţi parteneri sau partenere. Atât în afaceri cât şi în viaţa de zi de zi. Frenezia noului te ţine puţin după care revii la obişnuinţa cotidiană.  Perioada îți este in general favorabila – nu se intrevăd eşecuri.

FECIOARĂ   Aspectul general al zilei favorizeză creativitatea, ideile noi. Fie că este vorba de munca ta, sau de domeniul sentimental, sau pur şi simplu de o rearanjare de primăvară a locuinţei. Este bine să dai dovadă de prudenţă la tot ceea ce înseamnă uniune, asociaţie, adunare. Poţi să primeşti o veste despre nişte realizări mici, dar care pot să te bucure mult. De asemenea supravegheaza-ti regimul alimentar. Configuratia astrologică indica mai multe posibilitaţi sa ieşi din criza de timp in care te-ai bagat cu obisnuita ta comoditate şi dorinţă de a face lucrurile bine şi chiar perfecte!   

BALANŢĂ     Astăzi nu ai şanse foarte mari, nu te stresa, mâine este o nouă zi în care poţi avea mai mult noroc. Însă, o parte dintre Balanţe pot realiza ceea ce îşi propun, statistic vorbind! Lucrurile devin mai serioase, ascultă cu atenţie, descifrează sensul ascuns al lucurilor. Fi selectiv şi reţinut în promisiuni, mai ales nu promite nimic pe termen foarte lung. Pe de alta parte nu exagera cu analiza si sinteza. Cel mai adese lucrurile sunt dezarmant de simple. Sanatatea este bună, eşti usor obosit sau obosită şi începi să-ţi pui unele întrebări şi nici nu prea ai mult chef de efort. 

SCORPION    Eşti într-o mare de tensiuni şi conflicte, dar pluteşti cu bine în corabia aspiraţiilor tale.  Probabil că de aceea ai parte de multă înţelegere, căldură sufletească din partea celor dragi! Pentru un procent din Scorpioni: în scenariul pe care-l construiesti lipsesc unele amanunte, dar fiind vorba de afaceri si bani nu trebuie sa uiţi nici un detaliu. Orice inceput este decadent si nesigur. Nu este o scuza pentru tine ca nu te tii de cuvant si schimbi permanent  regulile jocului! Cheltuielile si veniturile sunt dezechilibrate in bugetul tau personal – in perioada zilei de astăzi cam arunci cu banii, dar acum, că ţi-am atras atenţia, poate devii mai temperat și mai responsabil!

SĂGETĂTOR   Astăzi, nu te implica în conflicte la serviciu. Fericiți sunt făcătorii de pace? Poate, în alt timp și spațiu, acum, pace și prietenie, nu au fost și n-o să fie! Exemplu: cei din jurul tău! Se aproprie nişte termene, nervozitatea creşte. Nu-ti pune nădejdia în ajutorul familiei sau al anturajului – trebuie din nou să te descurci singur. Mare nervozitate şi oboseală în acestă perioadă, cu toate că ai acelaşi program supraâncărcat  – sau tocmai de aceea. O realizare notabilă în a doua jumătate a perioadei, adică pe seară.

CAPRICORN  Spiritul tău perfecţionist şi dorinţa permanentă de siguranţă şi armonie găsesc aprobarea şi susţinerea anturajului. Consideră o oportunitate acest interval de timp promovează-ți interesele! Trebuie să ai mai multă încredere în propriile forţe şi să încetezi să căuţi perfecţiunea. Oricum, ori nu există, ori nu serveşte la nimic ! Banii vin, metodic si incet, ca picăturile, din aceleaşi surse ca şi pâna în prezent. Pentru un mic procent dintre Capricorni o veste nu prea bună: iarăşi o să primeşti salariul diminuat, pentru că patronul are cheltuieli mari, are trei neveste (eşalonate, că nu este chiar bigam, sau trigam), cinci copii şi confundă banii firmei cu propriul buzunar. Sau ceva asemănător…

VĂRSĂTOR  Ai probleme personale şi de familie şi simţi nevoia să le discuţi cu cineva. Îţi trebuie un sfat bun, o perspectivă obiectivă asupra problemei. Mai așteaptă puțin, stelele spun că ai noroc! Oricum, drumul spre Infern este pavat cu intentii bune aşa că o sa pierzi o ocazie mare cât roata carului, cu gandul la filosofii. Pentru că te-am averizat, poţi să fii mai atent şi să nu ratezi. Sanatatea este binişor aspectata, ceva dureri de cap şi insomnii, iar despre bani o să vorbim altă dată!

PEŞTI  Nu spera foarte mult, astăzi. Dar poți să te înţelegi mai bine cu cei apropiaţi, cu anturajul. O veste te interesează mult, este ce așteptai. Afacerile sentimentale sunt aspectate favorabil. Adică, ca orice peşte adevărat poţi să „pescuieşti” în ape tulburi. Schimbările bruşte şi perioadele de incertitudine si anxietate, adica crizele, îţi sunt favorabile pentru ca te motivează şi îţi permite să-ţi pui la bătaie capacităţile tale de analiză şi sinteză. Atenţie, însă, nu amâna, nu prelungi nejustificat – atunci pierzi! Ai o doză de comoditate ca orice peşte de acvariu. Evită neînţelegerile cu anturajul prin cererea insistentă de explicaţii şi precizări.