Evenimentul Zilei > Actualitate > STATUL român datorează o SUMĂ URIAȘĂ angajaților din penitenciare. Sindicaliștii amenință cu PROTESTE și cer DEMISIA lui Tudorel Toader
STATUL român datorează o SUMĂ URIAȘĂ angajaților din penitenciare. Sindicaliștii amenință cu PROTESTE și cer DEMISIA lui Tudorel Toader

STATUL român datorează o SUMĂ URIAȘĂ angajaților din penitenciare. Sindicaliștii amenință cu PROTESTE și cer DEMISIA lui Tudorel Toader

Statul Român datorează personalului din penitenciare peste 10,5 de milioane de Euro pentru cele peste 1,5 milioane de ore suplimentare nerecuperate si neplatite in ultimii trei ani. Suma este de este de 49 de ori mai mică decât cea promisă infractorilor cu titlu de despăgubiri, anunță Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) cere demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader și amenință cu proteste.

Sindicaliștii din penitenciare transmit că „în contextul inflației de proiecte pentru premierea și bunăstarea infractorilor, a căror finanțare de la Bugetul de Stat nu pare sa fie o problema, reamintim Guvernului și Parlamentului că Statul Român datoreaza personalului din penitenciare peste 10,5 de milioane de Euro pentru cele peste 1,5 milioane de ore suplimentare nerecuperate si neplatite in ultimii 3 ani”.

FSANP transmite că „prin comparație, această sumă datorată angajaților din penitenciare pentru muncă prestată, este de 49 de ori mai mică decât cea promisă infractorilor cu titlu de despăgubiri de câte 5 – 8 Euro pentru fiecare zi de detenție în conditii așa-zise improprii”. Un calcul făcut de reprezentanții sindicatului arată că peste 520 de milioane de Euro ar urma să ne coste această investitie în criminalitate.

„În același context, la un cost mediu de operare a unui sistem de supraveghere prin brățări electronice de 750 de Euro pe an pentru fiecare infractor dintre cei 6.000 care estimăm ca ar putea beneficia în actualele conditii propuse, această cheltuială pentru bunăstarea infractorului s-ar ridica la 13,5 milioane de euro pentru o perioadă de 3 ani. Din păcate, nu putem estima cât vor costa bugetul de stat despăgubirile pentru victimele infracțiunilor ori pentru personalul care a lucrat în condiții improprii în penitenciare pentru că nu există astfel de preocupări pentru guvernanți și parlamentari”, se arată într-un comunicat transmis de FSANP.

În context, sindicaliștii au precizat de ce solicită demisia lui Tudorel Toader: „Ministrul Justiției a promis în decembrie 2017, după ce colegii de la Penitenciarul Vaslui au refuzat să intre în serviciu, că problema acestor restanțe se va rezolva până la sfârșitul aceluiași an. Patru luni mai târziu nu s-a rezolvat nimic. O altă promisiune neonorată și un alt motiv ca Tudorel Toader să fie demis pentru indolență și incompetent”.

„Pentru publicul interesat de respectarea drepturilor omului precizăm că munca forțată este interzisă în România prin Constituție, iar înșelătoria este calificată ca infracțiune în Codul Penal. Ori, personalul din penitenciare obligat să lucreze fără să fie plătit se află exact în această situație. Reamintim că, la intervenția organizațiilor sindicale din penitenciare și poliție, Legea cadru a salarizării 153/2017 a fost modificată în Parlament în sensul în care, pentru viitor, orele suplimentare să poată fi plătite într-un plafon de 3%. Această prevedere legală este însă absolut insuficientă raportat la nevoile operative și nu rezolvă problema datoriilor restante.Revenim, deci, cu solicitarea ca ministrul Tudorel Toader să fie demis și orele suplimentare nerecuperate să fie plătite pentru ultimii 3 ani, cu precizarea că demersurile de informare publică vor fi urmate în curând de noi acțiuni de protest în stradă ale personalului din penitenciare și de blocarea activității acestor instituții”, se mai arată îân comunicatul FSANP.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: