Acest lucru se anunță într-un nou proiect Google: „Heritage on edge”.

Google Arts&Culture a lansat colecţia „Heritage on edge”, care cuprindre cinci situri culturale unice, afectate în present de schimbările climatice: Rapa Nui – din Insula Paştelui, Kilwa Kisiwani – pe coasta Swahili din Tanzania, castelul scoțian Edinburgh, moscheile din Bagerhat – din Banglades) şi oraşul antic peruan Chan Chan. Aceste situri au fost digitalizate, prin modelare 3D, tururi virtuale in 360 grade şi crearea a numeroase colecţii.

Acestea ca și multe dintre cele mai importante situri ale patrimoniului global sunt expuse constant unor ameninţări precum dezastre naturale, conflicte umane, expansiuni urbane sau turism intensiv. „Heritage on the edge” este o colecţie online Google Arts & Culture creată pentru a atrage atenţia asupra diverselor moduri în care schimbările climatice afectează monumentele istorice şi culturale, arată cei de la Google.

Proiectul de digitalizare a monumentelor a fost realizat în parteneriat cu CyArk şi ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) şi a presupus expediţii pentru colectarea de date din fiecare loc, folosind fotogrammetrie, scanare 3D, drone, interviuri.

 

Te-ar putea interesa și: