Evenimentul Zilei > Actualitate > Starul NBA LeBron James, după împușcarea lui Jacob Blake: „Oamenii de culoare din America sunt îngroziți”
Starul NBA LeBron James, după împușcarea lui Jacob Blake: „Oamenii de culoare din America sunt îngroziți”

Starul NBA LeBron James, după împușcarea lui Jacob Blake: „Oamenii de culoare din America sunt îngroziți”

Marele baschetbalist american LeBronJames este întristat și revoltat de noul incident violent petrecut luni peste Ocean, împușcarea tânârului de culoare Jacob Blake, în Wisconsin.

Blake, care era neînarmat, a fost împușcat de câteva ori de către polițiști, atunci când a intrat cu un SUV în localitatea Kenosha (Wisconsin). Cei trei copii ai săi, cu vârste de 3, 5 respectiv 8 ani, erau alături de el în mașină, a anunțat avocatul familiei.

O înregistrare a incidentului a fost difuzată pe rețelele social media, iar LeBron James, starul NBA, implicat cu pasiune în mișcarea Black Lives Matter, a comentat, după victoria echipei sale Lakers contra Portland Trail Blazers, pe marginea acestui nou episod de violență al forțelor de ordine, după șocanta moarte a lui George Floyd din luna mai.

„Dacă vii și îmi spui că nu a existat absolut nicio cale de a soma acest domn, de a-l avertiza înainte de a deschide focul asupra lui, atunci mă minți nu numai pe mine, minți fiecare afro-american, fiecare persoană de culoare din comunitate, pentru că vedem asta mereu și mereu și mereu”, a declarat faimosul sportiv reporterilor.

„Iar familia lui este acolo. Copiii lui sunt de față. Este ziua în amiaza mare. Sincer, foarte sincer, e jale mare în comunitatea noastră”, a comentat acesta intrigat episodul de luni.

Jacob Blake este, în prezent, în stare stabilă într-o clinică de terapie intensivă. Doi ofițeri de poliție din Wisconsin au fost plasați în anchetă administrativă, iar sindicatul american de poliție a rugat populația să nu se pripească cu concluziile „până nu cunoaștem toate faptele”.

Totuși, mai multe proteste s-au declanșat în localitatea Kenosha și de-a lungul Statelor Unite, în fața primăriei din Kenosha având loc o încăierare între oameni și forțele de ordine, care au dat cu gaze lacrimogene în protestatari.

„Știu că lumea a obosit să mă tot audă zicând asta, însă oamenii de culoare din America sunt speriați. Bărbați de culoare, femei de culoare, suntem îngroziți. Pentru că nu știi, nu ai idee… Nu știi cum a plecat polițistul ăla din casă în ziua aia, nu știi dacă a dormit bine noaptea”, a continuat acesta.

„Îmi voi folosi vocea”

LeBron, care a dedicat victoria Lakers de duminică regretatului Kobe Bryant, dispărut la începutul anului în urma unui tragic accident aviatic, a mai precizat că cei de culoare se pot baza pe el, căci va fi în continuare vocea lor.

„Voi continua să îmi folosesc vocea și voi continua să le vorbesc tuturor celorlalți sportivi, ca să știe că pot spune și pot face ceea ce este drept și ca să nu se teamă de ooiniile altor oameni”, a încheiat LeBron.

Mega-starul ligii americane de baschet s-a implicat activ, după moartea lui George Floyd în luna mai și, la începutul anului, cea a Breonnei Taylor, în acțiuni de conștientizare a justiției sociale și antirasiste, informează CNN.