Start de sezon cu surprize în fotbalul din Europa

Start de sezon cu surprize în fotbalul din Europa

Debutul de sezon în multe dintre ligile naţionale de fotbal din Europa este dominat de formaţii surpriză. Un prim bun exemplu ar fi şi parcursul Oţelului Galaţi, care "domneşte" peste ierarhia Ligii I, după victoria de ieri în faţa Stelei, scor 1-0.

În Germania, micuţa FSV Mainz a câştigat toate cele şase meciuri jucate în Bundesliga, impunându-se, în acest weekend, în deplasare, pe terenul campioanei Bayern Munchen. Mai mult, Mainz - echipă fără niciun titlu intern la activ - a obţinut victorii, în deplasare, în acest sezon şi la Bremen (4-3 cu Werder), dar şi la Wolfsburg (2-0). Formaţiile "vedetă" din sezonul trecut, Bayern şi Schalke, ocupă poziţii joase în Bundesliga, ocupând locul nouă, respectiv 17.

Startul de sezon a prins favoritele pe picior greşit şi în Franţa. "Verzii" de la Saint Etienne - una dintre cele mai titrate grupări din Hexagon, însă fără vreun succes notabil în Ligue 1 în ultimele trei decenii - conduc în ierarhia provizorie după şapte etape. Olympique Marseille, campioana en-titre, este pe locul cinci, Girondins de Bordeaux pe locul 13, în timp ce Olympique Lyon, fără dubii cea mai bună formaţie franceză a ultimului deceniu, este la retrogradare, pe locul 18, cu doar cinci puncte strânse în primele şapte etape.

KRC Genk merge ceas în Belgia. Formaţia de pe Cristal Arena, dublă campioană naţională (1999 şi 2002) a adunat opt victorii şi o remiză în primele nouă etape din Pro League, având un avans de patru puncte faţă de campioana în exerciţiu, Anderlecht Bruxelles, şi fiind la opt lungimi de Standard Liege.

În Austria, după nouă etape disputate în acest sezon, lider este FC Wacker Innsbruck, urmaşa lui Tirol Innsbruck, echipă desfiinţată în 2002 din cauza problemelor financiare. Wacker are doar opt ani de istorie. Echipa a promovat în acest sezon în Bundesliga austriacă, după ce, în urmă cu doi ani încheiase pe ultimul loc în clasament. Cu toate că are un meci mai puţin disputat, Wacker are un avans de două puncte faţă de ocupanta locului secund, SV Ried - o altă grupare cu un palmares neimpresionant. Englezii şi scoţienii, imuni la surprize

Surprizele au ocolit Portugalia, unde FC Porto pare să fi evadat deja în câştigătoare, strângând deja un avans de şapte puncte faţă de urmăritoare după doar şase etape. De asemenea, un parcurs bun îl are şi campioana în exerciţiu a Turciei, Bursaspor, care a adunat toate punctele în primele cinci meciuri în Superligă, dar şi Ajax Amsterdam - lider în Olanda după şapte etape.

În Spania, lider este Valencia CF, echipă aflată de ani buni în criză financiară, însă cu rezultate foarte bune în startul de sezon, în timp ce în Italia, Inter Milano şi Lazio Roma îşi împart poziţia de lider, iar surprizele Chievo Verona şi Brescia ocupă locurile trei şi patru, la un punct în urmă. Dacă formaţii surpriză s-au infiltrat în poziţiile fruntaşe în aproape toate competiţiile interne din Europa, acest lucru nu se întâmplă însă şi în Anglia, unde Chelsea, Manchester United, Arsenal Londra şi Manchester City ocupă primele patru poziţii în clasament. Locul unde surprizele nu se întâmplă aproape niciodată, prima ligă scoţiană, îşi apără şi în acest sezon renumele. Celtic şi Rangers, forţele din Glasgow, au câştigat tot în primele şase etape şi se vor lupta, fără a fi deranjate de alte echipe, pentru un nou titlu în Scoţia. Ultima echipă care a reuşit surpriza în nordul Insulelor Britanice a fost Dundee United, în 1983.

Ne puteți urmări și pe Google News