Evenimentul Zilei > Actualitate > Starea pârtiilor din țară. Absența zăpezii a „omorât” o stațiune cândva perla Banatului
Starea pârtiilor din țară. Absența zăpezii a „omorât” o stațiune cândva perla Banatului

Starea pârtiilor din țară. Absența zăpezii a „omorât” o stațiune cândva perla Banatului

A venit weekendul și deja este aglomerație în stațiunile montane din țară.

Pe pârtiile de la Şuior şi Cavnic, din Maramureş, condiţiile de schi sunt foarte bune, dar asta nu fiindcă în zonă a nins puternic, ci pentru că instalaţiile de zăpadă artificială au funcţionat fără oprire.

Datorită temperaturilor foarte scăzute, s-a reușit din timp producerea de zăpadă artificială consistentă. Astfel, pe suprafețele schiabile, grosimea zăpezii este între 30 și 40 de cm la Şuior, între 40 și 50 de cm la Cavnic. Seară de seară, zăpada este bine nivelată, iar instalațiile pe cablu și de iluminat funcționează până la ora 21:00.

În privința cazării, atât la Şuior, cât și la Cavnic hotelurile din cabane sunt ocupate la capacitate maximă de turiști, foarte mulți dintre ei veniți din Ungaria.

Pe de altă parte, alte stațiuni nu au fost la fel de norocoase. Lipsa instalaţiilor de zăpadă artificială a făcut ca proprietarii de pensiuni să anunțe deja un sezon turistic ratat. De exemplu, pe Muntele Mic, din sud-vestul ţării, sezonul de schi este aproape mort. Romeo Dunca, unul dintre proprietarii de pensiuni din zonă, se plânge: „Sezonul e foarte prost, în sensul că nu avem zăpadă naturală destulă. E frumos, dar nu avem zăpadă. În consecinţă, plângem şi aşteptăm să vină ninsorile. Aşa iarnă nu am mai avut. Noi am deschis câteva zile, a fost deschis, dar s-a încălzit un pic şi, nefiind zăpadă naturală suficientă, n-am mai putut să schiem”.

Situaţia este diferită pe Semenic, unde iubitorii de schi au toate pârtiile acoperite cu zapadă naturală sau artificială.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: