Evenimentul Zilei > Politica > SONDAJ. PRIMELE rezultate despre CEL MAI NOU PARTID. Rezultate SURPRINZĂTOARE
SONDAJ. PRIMELE rezultate despre CEL MAI NOU PARTID. Rezultate SURPRINZĂTOARE

SONDAJ. PRIMELE rezultate despre CEL MAI NOU PARTID. Rezultate SURPRINZĂTOARE

A apărut primul sondaj despre Partidul Realitatea! Sondajul a fost efectuat de către CURS, la cererea GeoPOL, în perioada 26.10-05.11, pe un volum de 1067 de respondenți, metoda de culegere a datelor fiind față-n față, la domiciliul respondenților. Marja de eroare a sondajului este de +/- 3%, la un nivel de încredere de 95%.

Conform rezultatelor, principalele concluzii sunt că 17 % dintre români ar vota lista Partidului Realitatea la alegerile europarlamentare din 2019, dintre care 4% vor vota cu siguranță , iar 13% mai degrabă ar vota, în timp ce 20% dintre români mai degrabă nu ar vota. 35% nu ar vota cu siguranță, iar 28% nu știu sau nu răspund.

22 % dintre români consideră ca orientarea Partidului Realitatea ar trebui să fie de centru, 16% cred c-ar trebui să fie de dreapta, în timp ce 8% susțin orientarea de stânga; 54% nu știu sau nu răspund.

 

38% dintre respondenți cred că pe lista Partidului Realitatea pentru europarlamentare ar trebui să fie profesioniști din diverse domenii, iar 18% consideră că pe listă ar trebui să fie jurnaliști; 9% cred că oamenii de afaceri ar trebui să compună lista, în timp ce doar 8% propun politicieni pe listă. 38% dintre români susțin că Partidul Realitatea ar trebui să candideze singur în alegeri, 28% cred c-ar trebui să intre într-o alianță politică sau electorală, iar 34% nu știu sau nu răspund.

 

În partea a doua a sondajului sunt prezentate date despre partidele cu care românii cred c-ar trebui să se alieze Partidul Realitatea, respectiv despre candidatul la prezidențialele din 2019 pe care partidul ar trebui să-l susțină. De menționat că datele sondajului arată că doar 30% dintre români au auzit despre decizia de inființare a Partidului Realitatea în momentul culegerii datelor.