SONDAJ: Românii preferă lipsa de libertate şi sărăcia de dinainte de 1989, decât prezentul

SONDAJ: Românii preferă lipsa de libertate şi sărăcia de dinainte de 1989, decât prezentul

Un sondaj de opinie realizat de CSOP şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) a arătat că 46% dintre români întrebaţi "cum ar trebui să fie apreciat Nicolae Ceauşescu în manualele de istorie" consideră că Ceauşescu a fost un om care a făcut şi bine şi rău României.

Dintre cei intervievaţi, doar 15% au fost de părere că Ceauşescu a fost un om care a făcut rău. Alţi 25% au spus că fostul dictator a fost un lider care a făcut bine ţării.

La întrebarea "consideraţi că regimul comunist din România a fost un regim criminal?", 41% din cele 1.133 de persoane chestionate au răspuns "Nu".

În ceea ce priveşte răspunsul pe categoriile de vârstă, la această întrebare 44% din cei cu vârsta sub 20 de ani sunt de altă părere. În opinia lor, regimul comunist a fost unul criminal. Acesta este şi punctul de vedere al celor de pe segmentul de vârstă 20-39 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai indulgenţi sunt cei care au peste 60 de ani. Doar 28% dintre aceştia au răspuns că "Da", regimul comunist din România a fost unul criminal. Majoritatea, 59%, a răspuns cu "Nu", iar 14% au ales să nu răspundă.

"Înainte de 1989 în România era mai bine sau mai rău?"

La această întrebare, 49% sunt de părere că înainte de 1989 era mai bine decât acum. Doar 23% consideră că era mai rău, iar alţi 14% spun că acum este la fel de rău ca acum 21 de ani.

Nostalgicii vremurilor comuniste sunt pe categoria de vârstă peste 60 de ani. Aici au fost găsite cele mai multe răspunsuri în favoarea regimului comunist. Majoritatea persoanele de peste 60 de ani care au participat la acest sondaj (63%) sunt de părere că pe vremea lui Nicolae Ceauşescu se trăia mai bine decât acum. Şi cei cu vârsta între 40 şi 59 de ani împărtăşesc această convingere. Astfel, 57% au răspuns că înainte se trăia mai bine decât acum şi numai 21% au spus că se trăia mai rău.

La polul opus se află segmentul celor cu vârsta între 20 şi 39 de ani. Doar 36% dintre aceştia consideră că înainte de 1989 nivelul de viaţă era mai bun decât cel din prezent.

Atunci când a venit momentul să indice care aspecte erau mai bune înainte de 1989, cei 49% care au spus că înainte să trăia mai bine au evidenţiat următoarele aspecte pozitive:

Acest sondaj a evidenţiat totodată şi aspecte negative care au marcat perioada comunistă. Cei 23% dintre cei care au spus că înainte de 1989 se trăia mai rău au subliniat şi care au fost elementele negative care i-au marcat. Astfel, lipsa libertăţii, sărăcia şi lipsa de informaţii ocupă primele trei poziţii:

Acest studiu a fost realizat de CSOP la cererea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) pe 1.133 persoane. Eroarea de reprezentativitate este de 2,9%, cu o probabilitate de 0,95. Interviurile au fost realizate pe baza de chestionar standardizat, faţă în faţă, la domiciliul persoanelor intervievate. Datele au fost culese în cadrul omnibusului CSOP în perioada 27 august - 2 septembrie 2010. Citiţi AICI sondajul

Vom reveni cu amănunte