La sondajul EVZ de săptămâna trecută, dedicat atacurilor teroriste din Franța, au răspuns 1.543 de cititori ai „Evenimentului zilei”.

Majoritatea covârșitoare dintre ei (78,5%) cred că este „probabil” și „foarte probabil” ca aceste atacuri să genereze un val de reacții negative împotriva comunităților din Europa (ținând cont și de valul de islamofobie din Germania) și să alimenteze curentul populist și extremist.

Aproape două treimi sunt de acord ca, pentru prevenirea unor atentate similare, să fie înăsprită politica de securitate, ceea ce ar însemna, inclusiv, legislație mai dură, cu control asupra cartelelor prepay.

Libertate de expresie și sensibilități religioase

Aproape 60% dintre respon denți cred că, din perspectivă religioasă, libertatea de expresie ar trebui să aibă anumite limite, în timp ce 40% susțin contrariul.

Două treimi dintre cititorii EVZ consideră că, ceea ce se întâmplă în Franța, reprezintă eșecul multiculturalismului, în sensul în care statele occidentale au eșuat în politicile de integrare a minorităților provenite din familiile de imigranți.