Sondaj. Dezastru pentru Barna. Candidații care merg în turul II. Surpriză sau nu?

Sondaj. Dezastru pentru Barna. Candidații care merg în turul II. Surpriză sau nu?

Ultimul sondaj de opinie arată că actualul președinte Klaus Iohannis își va adjudeca al doilea mandat, fără nicio emoție, în confruntarea de la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Cifrele arată clar că finala prezidențialelor se va disputa între actualul șef al statului și prezidențiabila PSD, premierul Viorica Dăncilă. În aceste condiții, candidatul USR PLUS, Dan Barna, nu intră nici măcar în turul al doilea.

Sondajul realizat telefonic, prin metoda CATI, îl plasează pe Klaus Iohannis pe primul loc cu 40 % din voturile românilor, urmat de Viorica Dăncilă cu un scor de 19 %. Pe locul al treilea se află candidatul independent Mircea Diaconu, susținut de Pro România și ALDE, cu 16 %. Abia pe poziția următoare apare și Barna, la un procent în spatele fostului europarlamentar. Prezidențiabilul PMP Theodor Paleologu este cotat la 5 %, în timp ce liderul UDMR Kelemen Hunor ar obține doar 3 % la alegeri.

În ceea ce privește așteptările românilor, referitoare la oponentul lui Iohannis în turul al doilea, 33 % cred că Dăncilă va avea acest rol, 30 % mizează pe Barna și doar 18 % pe Mircea Diaconu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legat de propunerea PSD ca partidele parlamentare să semneze „Pactul Național pentru Bunăstarea Românilor”, în care forțele politice se angajează să nu taie pensiile și salariile, indiferent de cine va prelua frâiele guvernării, 54 % dintre români sunt informați despre subiect, în timp ce 46 % nu știau despre ce este vorba până să fie întrebați în cadrul sondajului. Cert este că 69 % dintre repondenți au o părere foarte bună sau destul de bună față de inițiativa PSD.

De asemenea, PNL ar ieși câștigător cu un procent de 28%, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Pe poziția secundă se situează PSD cu 25 %, iar podiumul este completat de USR PLUS cu 22 %. Pro România (9 %), PMP (5 %) și UDMR (5 %) sunt celelalte partide care ar obține un scor care să depășească pragul electoral de 5 %, necesar intrării în Parlament. ALDE se menține la scorul dezastruos de la europarlamentare de doar 4 %.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 16 – 20 septembrie, pe un eșantion aleatoriu de 1.070 subiecți. Datele sunt ponderate, iar marja de eroare este de +/- 3 %.