Evenimentul Zilei > Economie > Şomaj de până la 10% în UE şi SUA
Şomaj de până la 10% în UE şi SUA

Şomaj de până la 10% în UE şi SUA

Secretarul genaral al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), Angel Gurria, a estimat că rata şomajului în Uniunea Europeană şi SUA ar putea atinge 10% în acest an, în condiţiile în care criza economică mondială forţează economiile celor 30 de state membre ale Organizaţiei să se comprime.

Gurria a apreciat că situaţia este fără precedent.

"Nu ne-am mai confruntat cu astfel de condiţii de multe decenii", a subliniat acesta, citat de Bloomberg, adăugând că statele ar trebui să facă mai mult pentru a-şi susţine economiile.

În analiza OECD, care va fi publicată mâine, se indică o comprimare de 4,2-4,3% a economiilor celor mai industrializate state ale lumii.

Potrivit datelor Eurostat, în luna ianuarie rata şomajului din UE a fost de 7,6%.

În România, rata şomajului la sfârşitul lunii februarie a fost de 5,3%, mai mare cu un punct procentual comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 0,4 puncte procentuale faţă de luna ianuarie.

Record în Ungaria

Rata şomajului din Ungaria a depăşit procentul de 9% din populaţia activă în perioada decembrie-februarie, acesta reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani.

Faţă de perioada noiembrie-ianuarie, rata şomajului a crescut cu 0,7 procente.