Soluţii pentru transpiraţia excesivă

Soluţii pentru transpiraţia excesivă

Botoxul sau aspirarea glandelor sudoripare pot trata transpiraţia rezistentă la deodorantele obişnuite.

Pentru Corina, care are acum 25 de ani, transpiraţia excesivă a fost mai mult decât o corvoadă. În şcoala generală, evita să facă sport sau să meargă în locuri aglomerate şi nu de puţine ori era obiectul jignirilor colegilor. "Nu-mi plăcea să fiu în preajma oamenilor când transpiram şi miroseam. În acele momente, aş fi dat orice să fiu singură", mărturiseşte tânăra.

Până să se opereze, avea mereu grijă să nu-şi uite acasă bluza "de schimb". Aspirarea glandelor sudoripare a fost soluţia care i-a redat încrederea în ea.

Hiperhidroza sau transpiraţia excesivă este o problemă care afectează peste 5% din populaţie, la nivel mondial. Deşi nu este periculoasă, este stânjenitoare şi scade calitatea vieţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, umezeala permanentă a pielii dă acesteia un aspect "macerat" şi favorizează apariţia negilor şi infecţiile cu fungi, mai ales în zona tălpilor.

Axilele, palmele şi tălpile, cele mai afectate

Transpiraţia patologică apare de regulă după vârsta de 13 ani şi se manifestă cu precădere în zona axilei, palmelor şi tălpilor.

"Este consecinţa unei activităţi intense a glandelor sudoripare, ale cărei cauze nu se cunosc încă. În aceste cazuri, glandele sudoripare sunt normale ca mărime şi formă, ceea ce îi detremină pe specialişti să o pună pe seama semnalelor transmise de creier. Deşi nu este cauzată de anxietate, poate fi exacerbată în condiţii de stres", explică Mihaela Leventer, medic dermatolog la Clinica Dermastyle, din Bucureşti.

Se manifestă şi când este cald afară, şi când este frig

Persoanele care suferă de hiperhidroză transpiră atât la căldură, cât şi la frig, cu precădere în timpul zilei, când activitatea fizică este crescută. Boala nu se vindecă spontan şi trebuie tratată la dermatolog.

Cele două metode moderne de tratament sunt injectarea cu toxina botulinică şi operaţia de aspirare sau chiuretare a glandelor sudoripare din zona axilei.

Tratamentul cu toxina botulinică este disponibil la noi în ţară din 1998. Botoxul se injectează în zonele problematice, care au fost anesteziate în prealabil, cu cremă sau intravenos, în funcţie de sensibilitatea pacientului. Efectul intervenţiei se vede după cinci zile. "Rezultatul se menţine între trei şi şase luni, de la caz la caz. Durata tratamentului este cu atât mai mică cu cât persoana este mai activă. În plus, s-a observat că la mâna dreaptă botoxul îşi pierde mai repede efectul, fiind mai folosită decât mâna stângă de dreptaci", adaugă dermatologul Mihaela Leventer.

O injecţie cu toxina botulinică costă 750 de euro.

LIMITE

Operaţia, eficientă doar în cazul transpiraţiei axilare

Cei care vor rezultate definitive pot opta pentru chiuretarea şi aspirarea glandelor sudoripare (operaţie care costă 1.500 de euro), în urma căreia transpiraţia e redusă în proporţie de 80%, pe viaţă. Varianta veche a operaţiei presupunea secţionarea nervului limfatic, însă pacienţii se confruntau cu transpiraţie compensatorie, la nivelul trunchiului. Singura neplăcere în cazul noilor operaţii e pierderea inegală a pilozităţii axiale.

"E o intervenţie uşoară, fără riscuri şi se face după ce zona a fost în prealabil anesteziată. Pacientul poate pleca acasă într- o oră , iar rezultatele încep să apară imediat după ce sunt scoase pansamentele. Vindecara nu durează mai mult de o săptămână", adaugă medicul Mihaela Leventer.

Cei mai mulţi pacienţi aleg însă botoxul şi pentru că operaţia nu combate decât transpiraţia axilară.

Citiţi şi:

  • Bărbaţii transpiră, femeile strălucesc