Potrivit Agerpres, proiectul de lege a fost adoptat tacit în Camera Deputaţilor, luna trecută, Senatul fiind for decizional.

Actul normativ măreşte vârsta până la care soldaţii şi gradaţii profesionişti pot fi menţinuţi în activitate, de la 50 la 55 de ani. Legislaţia actuală nu permitea ca soldaţii şi gradaţii profesionişti să fie menţinuţi în activitate până la vârsta de 55 de ani, la fel ca în cazul cadrelor militare, şi astfel a le acorda o binemeritată pensie ocupaţională. Potrivit iniţiatorilor, legea daoptată în Senat, le acordă acestora "şansa şi onorul pe care îl merită după ce unii dintre aceştia o viaţă întreagă şi-au dedicat-o domeniului apărării şi siguranţei naţionale".

Între argumentele iniţiatorilor actului normativ se află acela potrivit căruia Ministerul Apărării Naţionale este nevoit să renunţe la serviciile soldaţilor şi gradaţilor profesionişti tocmai când aceştia au cea mai mare experienţă, de multe ori dobândită în repetate misiuni externe, în teatrele de operaţii.

În expunerea de motive, iniţiatorii au mai apreciat între altele că "există o diferenţiere nejustificată între statutul cadrelor militare şi cel al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti în ceea ce priveşte dreptul la pensie – la vârsta de 50 de ani aceştia rămân fără ocupaţie".

"Nu sunt nici măcar şomeri. În această situaţie, soldaţii şi gradaţii profesionişti sunt expuşi liberului arbitru al pieţei forţei de muncă, care nu le mai permite găsirea unui loc de muncă decât cu mare greutate, se arată în expunerea de motive", se mai arată în motivare.

Iniţiatorii actului normativ sunt: Gabriel Oprea – senator UNPR, Gheorghe Emacu – deputat UNPR, Ion Mocioalcă – deputat PSD, Ion Răducanu – deputat UNPR.