Singurele licee militare ale României sunt la Alba Iulia, Breaza şi Câmpulung Moldovenesc. Candidaţi sunt însă din toată ţara. Pentru copiii săraci, aceste licee pot fi o salvare: au un acoperiş deasupra capului, un pat pe care pot dormi şi mâncare (bună sau rea, măcar e gratis) la cantină. Inspectoratele militare judeţene le prezintă elevilor de clasa a opta din toată ţara şansa unei cariere militare. Numai că poţi urma această carieră şi după ce urmezi un liceu oarecare. Liceul militar doar te introduce în atmosfera de cazarmă şi te maturizează.

Concurenţa este destul de mare, deoarece fiecare dintre cele trei licee are doar 100 de locuri disponibile. Până să te uiţi la lume de sub cascheta de elev militar, trebuie să treci de câteva probe.

În primul rând, trebuie să fii sănătos tun, dovedind asta printr-o serie de teste medicale, efectuate la policlinici militare. Ai nevoie şi de calităţi fizice peste medie, deorece testele de admitere sunt destul de dure. Media la admitere contează şi ea destul de mult, iar dacă nu ai măcar un 8,50 încercarea este cam inutilă.

Vitejii de la Alba Iulia

Cel mai apreciat liceu militar este cel de la Alba Iulia, unde an de an sosesc mii de elevi, toţi pentru a ocupa cele 125 de locuri disponibile (100 de locuri pentru băieţi şi 25 pentru fete).

Întins pe o suprafaţă imensă într-o zonă bună a oraşului primei Uniri, liceul "Mihai Viteazul" este un bastion păzit atent, în faţa căruia se găseşte mai mereu câte un părinte cu pachet pentru micul său "bărbat", care învaţă după porţile mari de fier.  

Program dur, permisii dese

Vineri seara încep chiotele de bucurie, copiii care merită având liber. Alţii sunt pedepsiţi cu ore în sala de studiu. Mulţi dintre cei care ies pe porţi se duc acasă la părinţi şi au geamantanele doldora de rufe murdare. Alţii pleacă doar în oraş, fiindu-le mai bine pe aici decât la casele lor. Liceul are bază sportivă, săli de studiu şi laboratoare mai frumoase decât multe licee teoretice din România.

Este grea însă viaţa de internat, viaţa restrictivă de colegiu militar. "Pe cel care vrea să devină elevul nostru, îl sfătuiesc să dea dovadă de seriozitate în pregătiri. Va avea un program riguros, militar", după cum recunoşte şi comandantul colegiului, colonelul Valerică Diaconu.

Masă, casă şi ABC-ul militar

Totuşi, multe sunt şi avantajele, primele fiind gratuitatea cazării, a mesei, a echipamentului şi şansele sportive de aici. "Au aici condiţiile optime pentru a face primul pas spre sistemul militar", adaugă Diaconu.

Se pare că drumul este unul cu sens unic, deoarece doar cei cu probleme medicale părăsesc liceul. Pentru cei mai mulţi, după acest colegiu urmează o facultate militară sau de poliţie. Avantajul lor în faţa elevilor de la liceele obişnuite? "Niciunul, toţi dau aceleaşi examene. Au  însă ABC-ul vieţii militare", după cum spune acelaşi comandant.

Vă spuneam că se intră greu la acest liceu. În 2008, ultima medie a fost 8,71. Acum câţiva ani, s-a dat liber şi pentru fete, dar acestea au la dispoziţie doar câteva locuri. "Trebuie să ai cel puţin 9,60", le sfătuieşte pe doritoare un actual elev. Pe forumuri, admiterea la licee militare e foarte discutată, curiozitatea fiind maximă.

Licee militare

Colegiul"Ştefan cel Mare", Câmpulung Moldovenesc – 100 locuri + 25 pentru fete SITE

Colegiul "Dimitrie Cantemir", Breaza
– 100 de locuri + 25 pentru fete SITE

Colegiul  "Mihai Viteazul", Alba-Iulia
– 100 de locuri + 25 pentru fete SITE

Criterii:

În judeţele de domiciliu ale elevilor:

medical
psihologic
fizic

La sediul liceului:

teste grilă matematică/limba română

V-VIII:

media notelor obţinute la testele cu subiect unic din clasele VII-VIII
media anilor V-VIII

Citiţi despre alte tipuri de elevi, de la cele infomatician şi filolog la cel poştaş sau agricultor, în categoria "ANI  DE LICEU"