Amiral peste o flotă de limuzine. Costantin Lambă a fost bucătar şi a ajuns şofer pentru VIP-uri şi nuntaşi cu bani.
Pentru piloţi apogeul carierei e să zboare pe un supersonic sau să piloteze un Boeing 747 sau Airbus A380. Vârful carierei unui marinar e să comande un pachebot, portavion sau crucişător.
Şoferii ce vise au? Taxi-ul e o muncă de balamuc, viaţa pe TIR e monotonă, RATA o fundătură, basculanta o mizerie, autogunoiera, ce să mai vorbim şi de piloţii de Formula 1, în România încă n-a auzit nimeni. Cireaşa de pe tort pentru ai noştri e greu acesibilă. Sunt vreo 25 de astfel de vehicule în Bucureşti şi, poate, cam tot atâtea, în ţară.
Constantin Lambă e unul dintre norocoşi. N-are una, ci cinci astfel de scule. Damblaua piţipoancelor, necesitatea miliardarilor, bucuria, de o zi, a mireselor şi fala şmecherilor cu bani. El cară VIP-urile în spate. E şofer de limuzină.

Bani din nunţi şi emisiuni TV
Nu-i place să-i zică lumea Costel sau Costică, “Mă cheamă Constantin!”, îşi aranjează domnu’ Lambă cravata în retrovizoare. Are 45 de ani. “Driver-ul” de lux, a fost, până acum şapte ani, bucătar la cantina unui minister. S-a săturat să ajungă acasă mirosind a ciorbă de burtă şi tocăniţă de purcel şi a zis că vrea mai mult. “Mi-am luat un Hover, motorizat de Mitsubishi! M-a costat 58.000 de euro, plus leasing-ul. M-a rupt. Dădeam 1.300 de euro pe lună”, se vaietă domnu’ Lambă.
Acum are o “flotă”: un Dodge, un Hummer, ambele de opt metri şi zece locuri şi trei Hover de şapte pasageri. “Două le-am luat de la criză… că au dat unii faliment”, e sincer Constantin. “Banii îi faci cu nunţile! Afacerea e mai mult sezonieră… Că în posturi cam şomezi!”, nu scapă ocazia să se vaiete un pic. Preţurile sun negociabile. Nimic nu-i bătut în cuie: “De la 50 la 90 de euro pe oră. Oamenii iau câte trei ore. În ofertă intră maşina, şoferul, motorina, şampania şi sucuri. Afacere bună faci şi cu nunţile ţigăneşti din cursul săptămânii. Că ăştia-s mai cu fală! Iau maşina şi o ţin, toată ziua, în faţa casei!”.
Omul mai scoate ceva parale şi din reclamele pe care le aplică pe “burta” maşinii. Cazinourile sun clienţi ocazionali: “Uneori fac cadouri, clineţilor care joacă mult, câte o plimbare cu limuzina. Îi duci acasă. Atunci te mai lipeşti de bacşiş, că în rest e pe contract…”. Constantin a apărut în multe emisiuni, cu limuzinele sale: “Burlacul”, “Căsătoreşte-te cu mine”, “Să te prezint părinţilor” şi “Cireaşa de pe tort”: “La Happy hour, nebunu’ ăla de Măruţă m-a băgat în direct când o duceam pe Miss Italia! L-am mai dus şi pe primarul Vienei, pe Smiley, pe un brazilian pe care îl voia Gigi Becali la Steaua… Politicieni, nu! Că se feresc să nu piardă voturi davă se dau jos din limuzină! Vrăjeală…”.
A plimbat-o şi pe Nicoleta Luciu: “Şi-a făcut petrecerea burlăciţelor în limuzina mea!” Da’, culmea, după nuntă! M-au dat la Acces direct, când le-am deschis uşa. Erau opt femei şi cameramenul. Mi-a plăcut de ea, o fată modestă…”.

Talibanii îţi fură mireasa cu limuzina
Să mergi cu ditamai măgăoaia în traficul din Capitală e un blestem? “Nu-i aşa! Chiar te lasă oamenii, când te văd… Te înţeleg şi vor s-o admire! Mă mai opreşte şi Poliţia, că vor şi ei să se uite la limzină…”, te lămureşte şoferul de lux. E tuns, ras, frezat, la costum cu cravată, luciul pantofilor e oglindă, cu ochelarii negrii pe cap, şmechereşte şi zâmbeşte mereu: “Zâmbetul atrage bani!”.
Constantin Lambă e unul dintre puţinii şoferi de limuzină care munceşte tot timpul. “E muncă de sezon! Un şofer poa’ să ia şi 2.000 de lei. Da’ mai lasă şi clientu’ de e mulţumit de servicii. Ca la frizer!”. Are un of: “Sunt multe limuzine cu numere americane sau bulgăreşti. E concuenţă neloială, că nu plătesc taxe şi impozite!”. Hover-ul are 135 CP, dar nu fuge cu mai mult de 180 la oră. “Nu viteza ne intersează. Clienţii vor să mergem încet. Hummer-ul are 250 de cai putere, da’ consumă 40 de litri la suta de kilometri!”.
Constantin Lambă dă şi bonusuri: “La patru ore plătite la o o nuntă, a cincea e gratis, pentru furatul miresei!”. Pe laterala limuzinei scrie: “Furăm mirese cu talibani!”. O face de doi ani, dar abia acum, după ce un reportaj AP a făcut înconjurul lumii, s-a aflat de invenţia sa. Practic, pentru o sută de euro, doi inşi costumaţi ca atare şi cu mitraliere de jucărie îţi saltă mireasa din mijlocul petrecerii. “La negociere îi cer lu’ ginerică să spună, într-un minut, zece motive pentru care aul luat fata de nevastă, fără să se repete! I-am blocat. Să vezi ce perle scot! A zis unu’ că a luat-o că e bună la pat! I-a dat soacră-sa cu o sticla de cola în cap!”.

Fără şaorma în limuzină!
Şi-a tras şi un site pe care oferă “limuzine nonstop”: M-au sunat şi azi dimineaţă doi băieţi cu chef, de la şpriţ! Uneori, însă, mai iei şi ţeapă, ca la taxi-uri!”. “Pilotul” de limuzine are şi nişte slogane, pe măsura afacerii: “Te-ai certat cu concubina 07LIMUZINA!” sau, mai pozitiv, “Te însori cu concubina, 07LIMUZINA!”. “Unii vor să se împace cu femeia, alţi se bucură că au scăpat de ea şi poa’ să-şi facă de cap în limuzină!”.
A fost vreun cuplu care a făcut dragoste în limuzină? “Nu ştiu, că e un paravan între şofer şi ei… Au intimitate. Da’ n-aş spune că se mai trezeşte vreo mireasă că nu se urcă în maşină din cauza asta! Sunt unele care au vrut să am cămaşa asortată la culoarea mochetei”, se trage nervos de nodul de la cravată. Pe alta, cu o trenă de zece metri, abia a reuşit s-o înghesuie înăuntru. Ultima invenţie: “O plimbare inedită cu persoana ta iubită!”.
Ultima fiţă a puştilor de bani-gata e să cheme limuzina să ia dimineaţa, dinrect din cluburi. “Se opresc direct la şaormerie! Să-mi murdărească mie maşina şi să miroasă înăuntru a ceapă şi usturoi!”, se indignează Constantin Lambă. Ca să mergi pe limuzină e suficient “B”-ul, dar la cele mai lungi e necesar şi “C”-ul.
Cererea e pe măsura ofertei: “La o nuntă ţigănească mi-au luat patru limuzine! Unii mă întreabă care e limuzina ce mai ieftină. Atunci le zic: aia“. Mai sunt şi excentrici. Odată, o fată l-a plătit câteva ore ca să se plimbe singură, noaptea, prin Bucureşti. Visător, omul şi-a trecut pe toate plăcuţele de înmatriculare ale limuzinelor sale trei litere: VIS.
“Visul meu e să aduc, la anu’, o limuzină de 13 metri! Să fie cea mai mare din ţară. O s-o botez dihania!”
Constantin Lambă, proprietar de limuzine
“Încerc să nu las clienţii să nu fumeze în maşină. Că o fac varză… Da’ poţi să-i zici naşului să nu fumeze un trabuc sau să stingi ţigara miresei!?”
Constantin Lambă, şofer de limuzină